Regeringscommissaris Francis reageert op ‘schokkende aantijgingen’
Van onze correspondent
Oranjestad - Regeringscommissaris Alida Francis reageert op ‘schokkende aantijgingen’ die eilandraadslid Clyde van Putten deed op de radio op Sint Maarten. Ze erkent dat de emoties soms hoog op kunnen lopen tijdens een verkiezingscampagne maar is van mening dat Van Putten te ver is gegaan.
In een videoboodschap aan de bevolking van Sint Eustatius weidt Francis niet uit over de beschuldigingen maar uit hetgeen ze zegt blijkt dat Van Putten haar ‘ongepast gedrag’ verwijt en dat dit te maken heeft met wie Francis in de aanloop naar de verkiezingen praat en wie ze bezoekt. Hij is volgens haar van mening dat ze het ambt van regeringscommissaris in opspraak heeft gebracht. ,,Hij deed een ernstige beschuldiging in een persoonlijke aanval die even kwetsend als zinloos en ongefundeerd is. Als leiders van onze hechte gemeenschap hebben we allemaal de verantwoordelijkheid om ons eiland en zijn mensen op te bouwen, niet af te breken, te ontwikkelen en niet te vernietigen, nuchter te zijn en niet ‘los’ te zijn met onze taal”, aldus een zichtbaar geëmotioneerde Francis die ontkent dat ze zich ooit ongepast of illegaal heeft gedragen. ,,Als regeringscommissaris heb ik juist altijd de waardigheid van het ambt hoog gehouden, zelfs wanneer er sprake was van persoonlijke aanvallen. Ik heb me gedistantieerd van de politiek, ben neutraal gebleven en respecteer wat de gedeputeerden doen.” Ze is er duidelijk over dat ze wel vasthoudt aan familiebanden en vriendschappen en ‘zelfs tijdens de verkiezingscampagne gewoon op bezoek gaat en met mensen praat; ook als ze toevallig op een kandidatenlijst staan’. Maar dit geeft volgens haar niemand het recht om haar integriteit in twijfel te trekken en met ongefundeerde verhalen te komen. Volgens Francis beweert Van Putten dat hij over bewijzen beschikt die zijn beschuldigingen staven en ze daagt hem uit om deze bewijzen aan het Openbaar Ministerie (OM) te overhandigen. Ten slotte vraagt ze Van Putten om het juiste te doen: de verklaring in te trekken en excuses aan te bieden.
Het is niet voor het eerst dat Clyde van Putten voor de nodige ophef zorgt op het eiland of in Den Haag. Zo zou hij in 2017 tegen toenmalig minister Ronald Plasterk hebben gezegd: ,,Als je de militairen met je meeneemt, zullen we ze doden en zullen we ze verbranden in de straten van Statia.” Naar aanleiding hiervan deed Plasterk aangifte bij justitie en werden er vragen gesteld in de Tweede Kamer. Het OM besliste dat de uitspraken niet serieus genoeg waren en besloot geen onderzoek in te stellen. Van Putten deed de uitspraak na een onderzoek van de Rijksoverheid uit 2016-2017 waarin hij werd gepresenteerd als een spil binnen intimidatiepraktijken waardoor het eilandsbestuur grove taakverwaarlozing werd verweten. Het onderzoek sprak van ‘wetteloosheid en financieel wanbeheer, discriminatie, intimidatie, bedreigingen en beledigingen, willekeur en het nastreven van persoonlijke macht ten koste van de inwoners van Sint Eustatius. Als gevolg hiervan is het voltallige bestuur, inclusief Van Putten, andere gedeputeerden en de eilandsraad, uit functie gezet.