Snelle aanpak wanbeheer bij enige basisschool Saba vereist
Van onze correspondent
Den Haag - Het bestuur van de Sacred Hart School (SHS) op Saba moet zeer snel een einde te maken aan het bestaande wanbeheer.
Dit schrijft staatssecretaris Mariëlle Paul van OCW in een aanwijzing die ze op 29 oktober naar het bestuur van de school heeft gezonden.
Op 1 juli 2024 heeft de Inspectie van het Onderwijs het rapport over de onderwijskwaliteit op de basisschool gepubliceerd. In dit rapport stelt de inspectie vast dat de school op alle aspecten onvoldoende scoort. Op 6 augustus 2024 heeft de inspectie eveneens het rapport vastgesteld dat hoort bij het specifieke onderzoek naar het bestuurlijk handelen van het bevoegd gezag van de SHS. Vanuit dit rapport blijkt dat sprake is van wanbeheer bij het bestuur van de Stichting Katholieke Scholen Saba (SkoSaba). Dit wanbeheer bestaat uit zowel het in ernstige mate of langdurig nalaten om maatregelen te treffen die noodzakelijk zijn voor het waarborgen van de kwaliteit en de goede voortgang van het onderwijs, als uit financieel wanbeleid. ,,Op basis van deze bevindingen is het bestuur op 2 oktober op de hoogte gesteld van mijn voornemen om een aanwijzing te geven aan het bevoegd gezag van de SHS”, aldus Paul in haar brief aan de Tweede Kamer waarin ze uitlegt waarom ze heeft besloten tot deze drastische maatregel.
Begin dit schooljaar heeft het openbaar lichaam een kwartiermaker op Saba aangesteld om het onderwijs op het eiland te ondersteunen bij de nodige verbeteringen. Twee nieuwe leden zijn toegetreden tot het bestuur om de nodige veranderingen door te kunnen voeren en de toenmalige bestuursleden zijn per 4 oktober uit functie getreden. De huidige bestuursleden hebben na hun aantreden in samenwerking met de kwartiermaker een plan van aanpak opgesteld op stichtingsniveau met verbeterdoelen voor de school en het bestuur. In dit plan is een start gemaakt met het formuleren van doelen op het gebied van governance, financiële continuïteit, onderwijskunde, veiligheid en een stelsel van kwaliteitszorg. Dit plan heeft Paul op 16 oktober ontvangen samen met een zienswijze waarin is benoemd welke acties ondernomen worden om de kwaliteit van het bestuur en het onderwijs op de school te verbeteren.
Maar Paul heeft er weinig vertrouwen in, zo blijkt. ,, Het vormen van plannen ter verbetering van de onderwijskwaliteit en de bestuurskracht zie ik slechts als een eerste stap. Daarbij heb ik geen garantie dat de plannen ook tot uitvoering worden gebracht. Ze zijn daarnaast weinig concreet en missen de vertaalslag naar de praktijk waardoor het effect van de plannen op de kwaliteit onzeker blijft. Ook het ontbreken van voldoende bestuursleden baart mij zorgen.” Voorgaande heeft haar ertoe doen besluiten om een aanwijzing op te leggen aan het bevoegd gezag van de SHS. Een aanwijzing is het zwaarste juridische instrument dat ze tot haar beschikking heeft.
Op hoofdlijnen luiden de maatregelen die zijn opgenomen in de aanwijzing als volgt. Het bestuur van SkoSaba moet binnen vier weken een plan delen waarin met concrete processtappen wordt beschreven hoe tot versterking van het bestuur wordt gekomen en binnen vier maanden moeten er 3 nieuwe geschikte bestuursleden worden benoemd. Verder moet het bestuur zich zichtbaar laten ondersteunen door adviseurs en ervoor zorgen dat de statuten in lijn zijn met de huidige wet- en regelgeving.