Van onze correspondent
The Bottom - De eilandsraad Saba heeft vorige week een brief gestuurd naar het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) in Den Haag.
Hierin staat het verzoek om te onderzoeken of het mogelijk en wenselijk is het softdrugsbeleid en de regelgeving in Caribisch Nederland (CN) af te stemmen met de rest van Nederland.
De Opiumwet BES is een oude wet die stamt uit de jaren zestig en die is nooit gemoderniseerd, ook niet nadat Bonaire, Sint Eustatius en Saba in 2010 onderdeel gingen uitmaken van Nederland. Deze verouderde wet vormt volgens de eilandsraad de basis van meerdere strafrechtelijke richtlijnen en resulteert in aanzienlijk hogere straffen voor softdrugs op de drie eilanden dan in Nederland. In tegenstelling tot Nederland laten de wet en de bijbehorende richtlijnen die gelden voor CN geen ruimte voor gedoogbeleid ten aanzien van de teelt en verkoop van hennep en wiet.
Ervan uitgaande dat vanaf 2010 beleid en wet- en regelgeving vergelijkbaar zouden zijn met die in Nederland, inclusief een ‘relaxter’ beleid en regelgeving met betrekking tot hennep en wiet, begonnen bewoners van Saba thuis hennepplanten te kweken. Volgens de brief aan het ministerie van JenV zijn hierdoor vreemde situaties ontstaan waarbij hennepplanten in beslag zijn genomen en mensen zijn vervolgd, terwijl men dacht dat het feit dat Saba deel uitmaakt van Nederland betekent dat het kweken van hennep en wiet wordt gedoogd.