Uitgegroeid van klein ‘experiment’ tot volwaardig experticecentrum
Van onze correspondent
The Bottom - Expertisecentrum Onderwijszorg op Saba, beter bekend als EC2, bestaat 10 jaar. Ter ere van deze gelegenheid is er op 21 augustus een speciaal evenement georganiseerd. Gelijktijdig met het ontvangen het Appeltje van Oranje, werd er afscheid genomen van zes teamleden en werden zes nieuwe teamleden verwelkomd.
EC2 is de gespecialiseerde organisatie van Saba die scholen ondersteunt bij een specifieke zorgvraag. Sinds dit schooljaar biedt EC2 ook specialistische zorgarrangementen, afgestemd op de individuele behoefte van leerlingen. Het is in 2011 opgericht door huidig directeur Henriette ‘Jet’ van Heijnsbergen. Ze was destijds een pionier die oplossingen moest zoeken voor grote problemen op een klein eiland. De eerste tijd deed ze alles alleen maar onder haar leiding is EC2 gegroeid van één fulltime medewerker (fte) in 2011 naar 10 fte in 2021. Hierdoor kunnen er meer kinderen worden geholpen op een steeds professionelere manier.
Op 1 juni 2021 heeft EC2 met het project ‘Ways to Wellbeing’ een Appeltje van Oranje Award gewonnen van het Oranje Fonds in Nederland. Tijdens het evenement op 21 augustus is de prijs uitgereikt aan de genodigden en de bevolking van Saba. Ways to Wellbeing is volgens Van Heijnsbergen een veelzijdige benadering om het mentale welzijn van kwetsbare studenten te verbeteren door vier belangrijke dimensies van welzijn te ontwikkelen: intellectueel, emotioneel, sociaal en fysiek. EC2 startte Ways to Wellbeing om de kwetsbare kinderen te helpen omgaan met trauma na de grote orkanen van 2017 en de huidige Covid-19-pandemie. Verder wordt er aandacht besteed aan hoe om te gaan met isolatie, stress binnen het gezin, pesten, leerproblemen en gezinsverhuizing.
Directeur Van Heijnsbergen verwees tijdens haar toespraak meerdere malen naar het EC2-logo. De organisatie heeft sinds de start een vlieger in zijn logo omdat deze staat voor speelsheid, beweging en het vermogen om tot grote hoogte te stijgen. ,,De tweede kwaliteit heeft te maken met beweging en de manier waarop EC2 daarop reageert. Ieder kind is anders, met zijn eigen individuele talenten en behoeften en daarom moet EC2 flexibel zijn en zich aanpassen”, aldus Van Heijnsbergen. ,,Een vlieger kan vliegen en naar onverwachte hoogten stijgen als hij eenmaal goed in de wind is gestuurd, waarbij hij optimaal gebruikmaakt van externe factoren. Daarom helpt EC2 volgens de directeur studenten, rekening houdend met hun thuissituatie en andere factoren.