Nieuwe sinkhole dieper dan ‘Blue Hole’ Belize en ‘Dragon Hole’ China
Van onze correspondent
The Bottom - Bij de Saba Bank is een nieuw ‘sinkhole’ ontdekt die dieper is dan andere sinkholes. Dat meldt het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
Van 5 tot 20 december 2019 organiseerden NIOZ en Wageningen Marine Research een expeditie naar de Saba Bank. Dit onderzeegebied ligt enkele kilometers ten zuiden van het eiland Saba in het Caribisch gebied. Experts aan boord van het onderzoeksschip Pelagia verzamelden gegevens om meer kennis over de sinkholes en de honderden recent ontdekte vreemde kalkalgentorentjes te verwerven.
Een van de bekendste sinkholes in de wereld is de ‘Great Blue Hole’ voor de kust van Belize in de Caribische Zee. Dit gat is zichtbaar vanuit de ruimte, want het ligt dichtbij het oppervlak en het ziet eruit als een soort van donker oog in een lichtblauwe zee. Maar China beweert dat het diepste beschreven sinkhole, het ‘Dragon Hole’ in de Zuid-Chinese Zee is, met een diepte van 308 meter. Nu blijkt dat de bodem van het diepste sinkhole op de Saba Bank zeker 375 meter diep is en dus dieper en groter is dan de ‘Dragon Hole’.
De Saba Bank heeft de diepste en grootste onderwater gelegen sinkholes ter wereld. Deze werden in 2018 ontdekt tijdens het Netherlands Initiative Changing Ocean (Nico) onderzoek, een expeditie naar de Luymes Bank en een deel van de Saba Bank. De ontdekking werd toen gedaan door de huidige expeditieleiders Fleur van Duyl van het Nioz en Erik Meesters van Wageningen Marine Research. Tijdens de expeditie in 2018 ontdekte men meer dan twintig enorme gaten, variërend van 10 tot 375 meter diep, met een diameter van 70 tot 1.100 meter.
De vloer van de Saba Bank bestaat uit een één tot twee kilometer dikke kalksteenafzetting. Toen de zeespiegel in het gebied tijdens de ijstijden met 120 meter daalde, kwam de Saba Bank boven water te liggen en loste het stromende zoete water het kalksteen op waardoor er grote gaten ontstonden. Dit leidde eerst tot de vorming van holen, die vervolgens weer in elkaar stortten. Deze sinkholes, die dus op het land ontstonden, kwamen na de laatste ijstijd van 20.000 jaar geleden weer onder water te liggen toen de zeespiegel begon te stijgen.