Van een onzer verslaggevers
The Bottom - Saba gaat op het gebied van duurzaamheid de goede kant op, maar het kan altijd beter. Dat is de conclusie van Tom van Haaren na vijf maanden op het eiland.
Van Haaren is architect gespecialiseerd in duurzaamheid in een bebouwde omgeving en was als trainee op Saba. Hij bestudeerde de duurzaamheid op vijf gebieden: energie, materialen, afval, water en gezondheid en welzijn. Drie overheidsgebouwen werden door hem onder de loep genomen, maar volgens het Openbaar Lichaam Saba (OLS) gelden zijn bevindingen voor alle gebouwen.
De traditionele bouwstijl van Saba is al gunstig, want witte muren reflecteren hitte en kleine ramen houden het interieur beter koel. Ook de waterbakken om regenwater op te vangen maken Van Haaren enthousiast: ,,Daar kan Nederland nog wat van leren.” Toch heeft hij ook aanbevelingen voor verbeteringen. Oude airconditioninginstallaties moeten worden vervangen en isolatie van daken kan 5 tot 10 procent schelen in energieverbruik. Ook beveelt hij aan het aantal printers in overheidsgebouwen te verkleinen om energie- en afvalbesparing te combineren met betere luchtkwaliteit en het stimuleren van ambtenaren om vaker te lopen.
Andere aanbevelingen van Van Haaren zijn het gebruik van meer duurzame materialen, het plaatsen van planten in kantoren, betere ventilatie en het plaatsen van timers op de airco’s. De initiatieven voor zonne-energie en afvalverwerking zijn positief, maar er kunnen volgens de onderzoeker nog maatregelen genomen worden die snel winst opleveren.
Het OLS heeft al initiatieven genomen om eenmalig gebruik van plastic uit te bannen en foambakken en -bekers te vervangen door papier. Ook worden er grote waterflessen voor de kantoren aangeschaft, waaruit de ambtenaren water kunnen tappen voor hun eigen Dopper-waterflessen en bekers.