Ruim twee weken geleden heb ik de National Tourism Conference mogen bijwonen. Goed georganiseerd, interessante speeches maar ook verontrustende geluiden. De jonge dr. Guido Rojer, landskind en docent aan de nationale universiteit UoC, had een klinkende boodschap: Laten we vooral waken dat Curaçao in zijn streven om het toerisme te omarmen niet een hel wordt voor de Curaçaoënaars en kapot maakt wat ons juist uniek maakt, doelend op onder andere excessieve prijsstijgingen, maar vooral ook op onze authenticiteit.

F08 Sky is the limitIn schril contrast hiermee waren de uitlatingen van minister Charles Cooper. Vol trots bracht hij naar voren, dat hij al vanaf zijn tijd als gedeputeerde heeft bijgedragen aan het afgeven van vergunningen voor de vooruitgang van het eiland. Daar is op zich niets mis mee, maar hij deelde ook mee dat hij aantrekkelijke plannen van investeerders toejuicht en herhaalde daarbij steeds de woorden ‘the sky is the limit’. En dit is dus heel letterlijk het geval en ook de reden van dit schrijven en van mijn ongerustheid.

De charme van Curaçao ligt onder andere in haar kleurrijke laagbouw en niet in universele strakke high rise-gebouwen. Bouw alsjeblieft die buitenproportionele torens en betonnen gevaartes niet op plekken waar je de sfeer van lang bestaande omliggende wijken ontwricht. Bouw die torens ook aub niet op iconische plekken, of waar bewoners jarenlang onbelemmerd vrij uitzicht genieten. Hou rekening met elkaar en met de omgeving!

Gezien de vele protesten die de afgelopen weken de gemoederen en de media bezighouden, wil ik hierbij onze regering uitdagen om op korte termijn een nationale enquête uit te schrijven om ons - burgers van Curaçao - inspraak te geven en te vragen of wij het met deze visies eens zijn. Willen wij op markante plaatsen hoogbouw toestaan die niet in verhouding staat met de omgeving; willen wij overheersende betonbouw op onze authentieke baaien?

Een praktische bijkomstigheid van deze nationale enquête is dat de vraagstelling dusdanig kan worden ontworpen dat de uitkomsten nieuwe inzichten kunnen verschaffen voor de aanstaande herziening van het EOP (Eilandelijk Ontwikkelingsplan). Deze langverwachte aankomende ‘hot potatoe’, werd tijdens diezelfde toerismeconferentie aangekondigd.
We zijn zeker niet tegen verandering en vooruitgang, maar laat het een vooruitgang zijn met goed overwogen beleid en visie met oog voor wat ons positief onderscheidt van anderen en waarmee een grote meerderheid van onze bevolking zich kan vinden.

Nicole Henriquez, Curaçao

ADOpinie 800

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.