Door Sharo Bikker
Het is waar dat velen van ons afval niet leuk vinden, daarom laten we het niet in onze auto liggen totdat we thuis zijn om het in de prullenbak te gooien. We geven er de voorkeur aan het uit de auto te gooien en ons land vervuilen. We willen niet rijden naar de landfill, om verschillende redenen die niet geldig zijn, we geven de voorkeur aan het weggooien van afval in de natuur, in een gebied dat onszelf en anderen later zal beïnvloeden.Opinie1
Curaçao Clean Up (CCU) is een stichting die, naast het jaarlijks organiseren van de Wereld Schoonmaakdag (World Clean Up Day), het hele jaar door de gemeenschap bewust maakt van zwerfvuil, afvalblindheid en illegale stortingen op verschillende plekken op Curaçao. Het belangrijkste doel is om ons allemaal verantwoordelijker te maken voor ons afval en ons eiland schoon te houden.
CCU wil ons eraan herinneren dat afval veel ongemak voor onszelf veroorzaakt. Afval trekt ongedierte aan dat ziektes met zich meebrengt en heeft bovendien een negatieve impact op onze economie. Toeristen zien ons eiland vervuild, en dat is een punt van zorg. Daarnaast staan we aan het begin van het orkaanseizoen en moeten we ervoor zorgen dat regenwater vrij kan stromen door de rooien. Afval mag deze doorgang niet blokkeren, anders lopen de rooien vol en overstromen ze.
Gezien de huidige situatie van vervuiling in ons land, doet CCU een oproep aan iedereen om samen te helpen ons eiland schoon te maken en schoon te houden. We hoeven niet te wachten tot de Wereld Schoonmaakdag in september om op te ruimen, maar laat ons nu beginnen!
Laten we de handen uit de mouwen steken en de verantwoordelijkheid op ons nemen. Laten we op een verantwoorde manier met afval omgaan en vandaag beginnen. Laten we optreden tegen de vervuiling die ons mooie Curaçao van Bándariba tot Bándabou bedreigt. Laten we wat verder kijken en meer aandacht besteden aan waar afval ligt in de buurt van je huis, wijk, rooi, kerk, school en bedrijf, de gebieden die we vaak bezoeken, en beginnen met opruimen. Laten we laten zien dat we schone mensen zijn en ons burgergevoel tonen en stóppen met het vervuilen van ‘jouw’ eigen eiland.
Het is heel eenvoudig om zelf een schoonmaakactie te organiseren: 1. kijk in jouw omgeving waar er afval is; 2. stel je groep samen van collega’s, familie, vrienden en/of buren; kies een datum, ‘s ochtends vroeg of later op de dag, waarbij de schoonmaakactie niet langer hoeft te duren dan drie uur; 4. zorg voor voldoende drinkwater en eet iets voordat je van huis of werk vertrekt; 5. controleer van tevoren wie het eigen materiaal meeneemt.
Draag altijd geschikte kleding: pet, zonnebril, comfortabele schoenen, lange broek en blouse met lange mouwen, zonnebrandcrème.
Voor meer informatie, kan altijd contact worden opgenomen met Curaçao Clean Up via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

De auteur, Sharo Bikker, maakt deel uit van het bestuur van Stichting Curaçao Cleanup die in juli 2014 werd opgericht.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.