Algemene Rekenkamer (ARC) Curaçao over Jaarrekening 2022 Curaçao

Door Quincy Girigorie
Het is een feit: het rapport van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) komt hard aan voor de MFK en minister Javier Silvania. Silvania heeft zichzelf gepromoot als de beste minister van Financiën in de geschiedenis. De ARC concludeert echter dat Silvania een ‘rechtmatigheidsfout’ heeft begaan en deze bedraagt in totaal 535 miljoen; dat is pas een moeilijke binnenkomer.

OpinieZoals wij gewend zijn reageren Silvania en de MFK zoals gewoonlijk: ,,Het is de schuld van het kabinet-Rhuggenaath. PAR was slechter.” Niets nieuws dus en de ‘Silvania-fans’ delen deze reactie eindeloos. Het klakkeloos delen van niet geverifieerd nieuws van hun idool is immers ‘de waarheid’.
Klopt het wat Silvania deelt? Is dit gebaseerd op de waarheid en op feiten? Was het kabinet-Rhuggenaath écht slechter? Om dit te onderzoeken heb ik een historische vergelijking gemaakt van de cijfers van de jaarrekeningen van Curaçao, volgens de rapporten van de ARC. In het kader van politieke verantwoordelijkheid heb ik alleen de jaren geanalyseerd waarin een kabinet alleen regeerde, dus niet een jaar dat werd gedeeld met een ander kabinet, omdat daaruit geen solide conclusie kan worden getrokken over wie nu echt de oorzaak kan zijn.
Ten eerste wil ik benadrukken dat elk kabinet ‘juridische fouten’ heeft gemaakt. De ARC zelf concludeert in haar rapport dat deze mogelijkheid niet onbekend is, maar waar het enigszins kan verschillen is: hoe groot het totale bedrag aan fouten is.
De ‘million dollar question’ is daarom: welke regering heeft de meeste juridische/rechtmatigheidsfouten gemaakt? De transparante analyse van het ‘bedrag aan juridische fouten per jaar’ leidt tot een duidelijke en opmerkelijke conclusie. Kijk zelf maar.
PAR: 2018 eerste volledige jaar 277 miljoen; en 2019 tweede volledige jaar 178 miljoen.
MFK: 2022 eerste volledige jaar 535 miljoen; en 2011 eerste volledige jaar 394 miljoen. (Jamaloodin)
Conclusie: Silvania’s juridische fouten in 2022 (535 miljoen) zijn méér dan de eerste twee jaar van de PAR-regering (2018 en 2019) samen (277+178= 455 miljoen). Bovendien zijn Silvania’s cijfers slechter dan die van zelfs George Jamaloodin; de slechtste minister in de geschiedenis die een financiële ramp heeft veroorzaakt, daarvoor een ‘aanwijzing’ van de Rijksministerraad heeft gekregen en ook nog een motie van afkeuring van zijn eigen coalitiecollega’s destijds. Tot op heden worstelt ons land om te herstellen van deze financiële ramp veroorzaakt door Jamaloodin.
Kortom, volgens de cijfers van de Algemene Rekenkamer Curaçao scoort Silvania slechter dan Jamaloodin. Analyseer officiële cijfers en trek dan je eigen conclusies.
Tot slot nog dit: in mijn analyse heb ik geen cijfers uit 2020 gebruikt, het jaar van covid, waarin alle cijfers een ‘uitzondering/anomalie’ waren en niet kunnen worden gebruikt voor de analyse van ‘normaal financieel beheer’. Maar ik ga ervan uit dat als iemand de moeite neemt om dit hele artikel te lezen, hij/zij intelligent genoeg is om dit te begrijpen.

De auteur van deze opiniebijdrage, Quincy Girigorie, is politiek leider van PAR en tevens fractieleider van PAR in de Staten van Curaçao. Hij was ook minister van Justitie in het vorige kabinet-Rhuggenaath.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.