Dat Curaçao veel politici kent die het bij verschillende politieke partijen ‘proberen’, is bekend. En na 2010 is dat als Land Curaçao niet anders.
Verschillende Statenleden hebben na de verkiezingen van augustus 2010 voor de Eilandsraad, die later overging in de nieuwe Staten van het Land Curaçao, een cruciale rol gespeeld bij de partijpolitieke verhoudingen.
Het is op die 27e augustus 2010 voor het eerst dat MFK aan de verkiezingen meedoet, nadat Gerrit Schotte in januari van datzelfde jaar bij verkiezingen voor het Antilliaanse parlement nog op de MAN-lijst stond en beduidend meer stemmen behaalt dan partijleider/lijsttrekker Charles Cooper.
Het is voor de MAN reden om na onderhandelingen over Schotte’s positie binnen de partij, uiteindelijk met Schotte te breken. Een belangrijke reden voor de breuk is volgens de MAN ‘de dictatoriale eisen van Schotte’.
Schotte blijft met zijn via de MAN behaalde zetel echter wel in de Staten zitten; later zou hij deze praktijk van anderen bekritiseren. In augustus 2010 weet hij met zijn nieuwe partij MFK vijf zetels in de Eilandsraad te veroveren, en laat hij MAN met slechts twee zetels ver achter zich. Schotte is overigens eerder actief geweest voor de politieke partij FOL van Anthony Godett. Hij stond daar nooit op de lijst, maar was wel adviseur totdat Schotte gedeputeerde werd voor MPK van Rignald Lak.
Het zijn Dean Rozier (MFK) en Eugene Cleopa (MAN) die in september 2012, elk om hun moverende redenen, breken met hun respectieve partijen en de stekker uit het dan bijna tweejarige kabinet-Schotte trekken.
Na de verkiezingen van 19 oktober 2012 besluit Glenn Sulvaran de PAR te verlaten en als onafhankelijk Statenlid verder te gaan. Naar eigen zeggen doet hij dit om de coalitiepartners PS, PAIS en PNP bij elkaar te houden en te voorkomen dat MFK - die dan opnieuw vijf zetels behaald heeft - weer in het regeringszadel geholpen wordt.
In 2013 breekt ook Omayra Leeflang met de PAR, uit onvrede over onder meer de Basisverzekering ziektekosten (bvz). In de afgelopen kabinetsperiode is het verder Marilyn Moses die uit haar partij PAIS stapt. Beiden leveren hun zetel niet in. Na de verkiezingen van 5 oktober 2016 lukt het Moses één zetel te bemachtigen met haar nieuwe partij MP. Overigens wint ook Leeflang een zetel met háár nieuwe partij Hustu.
Nog voordat de regering van premier Hensley Koeiman (MAN) zit, breekt Eduard Braam met de PAR. Het botert al langer niet tussen hem en partijleider Zita Jesus-Leito en als hij vervolgens geen ministerspost krijgt toegewezen, stapt hij uit de partij en gaat hij als onafhankelijk Statenlid verder.
Als dan uiteindelijk het nieuwe kabinet-Koeiman aantreedt, valt de regering al gauw als de PS-Statenleden Sherwin Leonora en Melvin Cijntje hun vertrouwen opzeggen in de coalitie en aansluiting zoeken bij MFK en de rest van de oppositie.
Gassan Dannawi (MAN, voorheen bij PLKP) verbreekt kort daarna de band met zijn partij MAN en schuift als onafhankelijk Statenlid aan bij de meerderheid van MFK, KdNT, PS, MP en Braam.