De slavenhandel begon aan de westkust van Afrika waar de Afrikaanse plunderaars, verkrachters, rovers en handelaren, verschrikkelijke tochten door het Afrikaanse continent maakten om hun zwarte handelswaar aan de Europese slavenopkopers en plantage-eigenaren te verhandelen. De georganiseerde misdaad begon in Afrika waar Afrikaanse families uit elkaar werden gerukt door Afrikaanse rovers en plunderaars en kinderen werden weggerukt van hun moeders en schaamteloos achtergelaten. Deze rovers hadden coûte que coûte handelswaar nodig. Realiseren de nazaten van de slavernij zich niet dat zij deze verschrikkelijke pijnlijke Afrikaanse historie niet zomaar kunnen negeren en of wegstoppen? Dit is wat de nazaten van de slaven op Curaçao en in Nederland nu doen. Er is zelfs een groep die wil dat koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte officieel hun excuses aanbieden voor het aangedane onrecht, in plaats dat ze dankbaar zijn en God bedanken dat ze niet door een Fransman werden opgekocht. Deze groep heeft lef. Het wordt wel tijd dat de nazaten van de vroegere slaven, waarvan de wonden ‘blijkbaar’ nog open staan en pijn doen, wel eerlijk moeten zijn. Was er geen handelswaar aan de Afrikaanse kust, dan waren er ook geen opkopers toch? Hoogstwaarschijnlijk komt de pijn, die ze nog voelen en de wonden die nog open staan, van de verschrikkelijke tochten die hun voorouders door het Afrikaanse continent moesten maken opdat ze konden worden verhandeld.
Als laatste heeft ex-premier Suzy Camelia-Römer het over kwijtschelding van schulden als instrument om de gevolgen van de slavernij op te heffen. Alweer een kwijtschelding? Curaçao heeft al vaker financiële steun van Nederland gekregen zonder dat dit werkelijk voor verbetering heeft gezorgd. Heeft Rutsel Martha niet geciteerd dat de omvangrijke Nederlandse hulpverlening, onze problemen niet heeft opgelost, maar versluierd. Na 30 jaar ontwikkelingshulp is weinig vooruitgang geboekt. De geschiedenis heeft aangetoond dat geregeld geld krijgen niet de oplossing is van onze problemen. De hulp van Nederland heeft ons lui gemaakt en minder creatief.
Sonia-Ana Balentina, Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.