Geachte staatssecretaris, beste Mevrouw van Huffelen,
Wat een sympathiek en empathisch gebaar maakt u naar onze hardwerkende ambtenaar, die lijdt onder het nóg weer duurdere levensonderhoud op Curaçao. Uit uw voorstel om de ambtenaren een inflatie-compensatie toe te kennen, blijkt dat u het dossier Koninkrijksrelaties goed in het snotje heeft. De ambtenaren zouden immers - ‘n enkele directeur van ‘n overheids-nv daargelaten - tot wel 12,5 procent hebben ingeleverd gedurende de covidjaren. Twaalfeneenhalf procent is een boel en doet zeer, maar gelukkig kunnen onze ruim 3.500 ambtenaren rekenen op behoud van hun baan.
Mogelijk is het u even ontgaan, maar alle niet-ambtenaren hebben minstens 20 procent ingeleverd. U leest het goed: TWINTIG procent. Of zijn hun baan verloren. En al zijn sommigen inmiddels weer aan de bak, de nieuwe banen leveren veel minder salaris en zijn veelal op basis van een nul-urencontract. Dit betekent: geen baanzekerheid en geen secundaire arbeidsvoorwaarden.
Mevrouw van Huffelen, de kinderen op Curaçao staan iedere dag in onzekerheid op: krijg ik vandaag nog te eten, hoe kom ik op school nu de bus en benzine zoveel duurder zijn, hoe betalen mijn ouders de gestegen Aqualectra-rekening?!
Hoe dan? En hoe betalen wij al die overheidskosten nu deze, dankzij uw belofte, ook weer zullen stijgen? Hoe dan?
Gestegen inkoopprijzen voor alle importgoederen=meer inkomsten aan invoerbelasting. Hogere olieprijzen=meer inkomsten aan accijnzen.
Hier, beste staatssecretaris, zie ik mogelijkheden voor onze zittende regering om een rechtvaardigheidsprincipe toe te passen. En daarmee hoeft u zich niet eens echt te bemoeien - wat onze politici van dit autonome land in de regel prefereren.
IEDERE Curaçaoënaar kan worden beschermd tegen inflatie als (onder andere) de bovengenoemde overheidsinkomsten worden genivelleerd, over de gehele linie.
Dit helpt ieder kind, iedere oudere, iedere werkloze, iedere ondernemer, iedere -20 procent werknemer en ook iedere -12,5 procent ambtenaar.
Ik wens u een fijne week toe, bon siman!

Gonneke van den Kieboom, Curaçao

ADBrief 800


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).