De reactie op de ongezonde situatie bij Kas di Kultura door financieel wanbeleid en seksuele intimidatie is een frappant voorbeeld van politieke schizofrenie.
Terwijl Helmin Wiels van Pueblo Soberano wel weet wat gedaan moet worden met de bevindingen over financieel wanbeleid namelijk vooral nog meer onderzoek door de ‘enige consultant’ die volgens Pueblo Soberano nog in dit land in overgebleven, zwijgt hij als het graf over seksuele intimidatie van medewerkers door minister René Rosalia, toen nog directeur van Kas di Kultura.
Overigens heeft ook minister Rosalia een zeer zwijgzame houding aangenomen, terwijl hij zich toch presenteerde als een man die met overgave het emotionele leed veroorzaakt door het slavernijverleden en kolonialisme wil bestrijden. Zo fanatiek zelfs dat Rosalia vanwege de ‘pijnlijke herinneringen’, die de naam van Peter Stuyvesant oproept, wil voorkomen door die te veranderen. Zijn politiek leider ging zelfs zover om aan te kondigen het standbeeld van Peter Stuyvesant met de ‘moekel’ te zullen verwijderen.
Maar wat gebeurt er met een directeur, die niet honderden jaren geleden maar recent zijn medewerkers seksueel heeft geïntimideerd? Hij wordt minister van Onderwijs en Cultuur.
En als het risico daar is dat de wandaden aan het licht komen, dan worden de medewerkers ‘aangezet’ om de nieuwe directeur die daar achter is gekomen weg te werken.
Het is bekend dat slachtoffers van seksuele intimidatie vaak een zeer verwond geweten hebben en vaak last van angst en een lage eigenwaarde. Daarvan maakt de dader altijd gebruik om zijn slachtoffers aan zich te blijven binden.
Bovendien zorgt in het geval van Kas di Kultura de directeur, die dan minister is, ook nog voor ‘zwijggeld’.
Voor 87.000 gulden zogenaamd bestemd voor Tambú- en Aguinaldo-groepen, mogen managers van Kas di Kultura onverantwoord het geld opmaken zodat het restant niet hoeft te worden teruggestort. En zo wordt ‘valse loyaliteit opgekocht’ met gemeenschapsgeld nog wel. Het kan niet droeviger.
Wat mij het meeste schokt is dat er na de onthullende berichten in de krant over de financiële puinhoop en seksuele intimidatie slechts aandacht is voor de financiële wandaden. Seksuele intimidatie moet worden vergeven en vergeten.
De Ultimo Notisia kopt 3 januari: Pueblo Soberano ta eskgui klaridat den Kas di Kultura. Minister Rosalia mester splika 72.800 depositá riba su credit card. (Pueblo Soberano eist duidelijkheid over Kas di Kultura. Minister Rosalia moet uitleg geven over het bedrag van 72.800 dat op zijn creditcard is gestort.) Het zoveelste gebruik van een rookgordijn of afleidingsmanoeuvre door deze regering, als het gaat om echt belangrijke wandaden.
Dit struisvogelgedrag is typisch bij seksuele intimidatie. Seksuele intimidatie wordt de ‘forgotten secret’ genoemd door wetenschappers en therapeuten, omdat velen het bestaan van dit probleem in hun organisatie ontkennen.
Door te zwijgen over deze vreselijke vorm van misbruik en discriminatie, ondergaan de slachtoffers de misdaad nog een keer. Het is dan ook onze duurste plicht als burgers om ervoor te zorgen dat de dader, nu ontmaskerd, niet ongestraft blijft en dat de slachtoffers bij Kas di Kultura de professionele hulp krijgen, die ze zo hard nodig hebben om te kunnen genezen en hoop te kunnen hebben op een leven zonder pijn, maar littekens verdwijnen nooit. Wie zou nu nog durven beweren, dat screening van bestuurders een wassen neus is, omdat ze toch de waarheid verzwijgen.
Omayra Leeflang
Voormalig minister van Onderwijs en Cultuur (PAR),
Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.