Eindelijk wordt er wat gedaan aan het storten van vuil en troep op en langs de openbare weg en ik applaudisseer dat, want het loopt echt de spuigaten uit. Het begon echt te lopen nadat onze première fotografe Bea Moedt een foto in het Antilliaans Dagblad en op Facebook had geplaatst van de rotzooi wat voor de ingang van Landhuis Brievengat was gedeponeerd. Dat was de start voor verschillende zogenaamde ‘foto Ops’ van een scala van gedeputeerden en ministers en aanhangsels om daar een issue van te maken en zo weer zieltjes te winnen.
Er werd zwaar gedebatteerd, gediscussieerd en gefantaseerd en uiteindelijk kwamen ze met het X-team dat de boel gaat controleren en de zondaars zwaar beboeten. Geen grap!
Volgens mij zal het hele team als hulpagenten van politie moeten worden ingezworen anders mogen ze ook geen boetes uitdelen. Maar het begin is er en ik ben er reuzeblij mee.
Toen ik de lijst van de verschillende overtredingen en de boetes te zien kreeg, was mijn eerste reactie ‘Huh?’. Voorbeeld: Voor wildplassen of je behoefte doen op de openbare weg: 100 gulden. Ik kan slechts zeggen dat ze met carnaval alleen al de nationale schuld eruit kunnen halen. Bingo!
Voorbeeld: Schade, hinder en overlast door een vuurtje aan te leggen: 200 gulden. Geldt dat ook voor de grote vlam en de rook en stank van de Isla van de week? Of zal deze dan gelden: Voor terreinverontreiniging (Isla-asbest) waarbij de lucht (Isla) of het terrein wordt verontreinigd, slechts 300 gulden?
Valt dat witte poeder die de Isla zo mooi over ons heeft uitgestrooid ook daaronder, of de groene aanslag waardoor onze huizen in waarde zakken en ons ziek maken? Valt dat niet onder last of hinder?
Kijk, ik heb er geen moeite mee; ik ben blij dat er regels en wetgeving is gekomen en dat ze zelfs drones krijgen om de zondaars op te sporen, maar zoals vele andere goede intenties zoals de Beach Patrol, de Politur of die twee kerels in hun bootje die de hele dag verrot fruit uit de haven moesten vissen á raison van 30.000 gulden per maand, of de Beach Clean Up van Hakim en Schotte waarbij tot vandaag niemand ooit een persoon heeft gezien met een hark op een strand, of misschien de twee mensen die twee jaar lang in een pick-up hebben gereden die voor de zogenaamde ‘leerplicht’ werkten, die op spijbelaars moesten jagen, maar nooit iemand ze heeft verteld wat ze moesten doen of wat de sancties waren. Dat waren ook goede bedoelingen die handen vol geld hebben gekost.
Ik kan mij nog herinneren dat dit niet de eerste poging is om die ‘porko’s’ aan te pakken want jaren geleden had de Kamer van Koophandel ook zo’n campagne wat ‘Ban changa e porko’ heette en kon je stickers kopen als steun voor de campagne. Ik zie nog iemand de achterkant van de sticker er af halen en die op de grond gooien en zo de sticker op z’n auto plakken. Toen dacht ik ook: met deze mensen kan je geen oorlog winnen.
Dus neem mij niet kwalijk dat ik daar mijn twijfels in heb maar wil ze best ‘the benefit of the doubt’ geven en hoop echt dat ze zullen slagen want het loopt écht de spuigaten uit. Mijns inziens moeten we de jeugd bewust maken, want de ouderen zijn zo vastgeroest, die kan je niks meer leren want tot aan hun hek zien ze als hun verantwoordelijkheid en daarbuiten is het een probleem van de gobiernu en niet van hen.
Ik blijf lachen op deze klip, want ik heb nog nooit iemand gezien die naar de stad rent om een boete te betalen, dus daar heb ik ook een hard hoofd in maar ja wie weet, misschien vergis ik mij want hier heb je alleen een probleem als je ‘toevallig’ aangehouden wordt en je een bekeuring hebt uitstaan dat je gelijk de bak in kan gaan als je niet direct betaalt. Dus laat staan als je een boete hebt omdat de buren gingen klagen over de stank van jouw barbecue! Good luck, X-team.

Arthur Donker, Curaçao

 ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.