De Vereniging voor Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) heeft, met betrekking tot de recente controverse rondom een algemeen chirurg werkzaam in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), met verbazing kennisgenomen van de werkwijze van de huidige Inspecteur-Generaal voor de Volksgezondheid, aangezien in het niet eens zo verre verleden de aanpak totaal anders is geweest.
We kunnen ons het incident in december 2016 rondom twee chirurgen herinneren waarbij de snelle conclusie werd getrokken dat de patiëntveiligheid in het geding was en de Inspectie aan de Raad van Bestuur van het Sehos de maatregel oplegde om deze chirurgen min of meer direct op non-actief te stellen. Aan de kundigheid van deze twee collega's is nimmer getwijfeld.
Binnen de huidige controverse is het personeel van de Operatiekamer-afdeling van het Sehos opgestaan en heeft onomwonden aangegeven te twijfelen aan de operatieve vaardigheden van een algemeen chirurg. Deze dappere actie van het OK-personeel volgde na een melding aan de Raad van Bestuur, waar klaarblijkelijk nog niet voldoende follow-up aan was gegeven.
Het is op grond van bovenstaande dat de VMSC de observatie en twijfel van mevrouw Giselle Mc William, parlementariër, met betrekking tot de werkwijze van de Inspectie zeer terecht vindt en deze volledig onderschrijft.
Dat de huidige situatie heeft kunnen ontstaan is omdat de Raad van Bestuur, de medisch specialisten en de overheid niet de verantwoordelijkheid nemen, dan wel hebben willen nemen, om de veiligheid rond de patiënt als uitgangspunt te nemen. De VMSC steekt hierbij deels de hand in eigen boezen, doch pleit voor de ultieme transparantie en wenst een onafhankelijk onderzoek ter zake de meest recente zaak rondom de algemeen chirurg. Met betrekking tot het eerdere incident in 2016 hebben er zelfs twee onderzoeken door externe professoren plaatsgevonden.
De wijze waarop de Inspectie momenteel met deze casus omgaat, haar mening uit in de media en de gehaastheid waarmee het onderzoek moet worden afgerond, is volledig in strijd met de regels van ethiek en heeft de VMSC het vertrouwen in de inspectie doen verliezen. De betreffende chirurg en elke medisch specialist heeft recht op een eerlijke beoordeling en hulp, maar dan op een objectieve manier. Alleen dan zal de rust onder de bevolking en het OK-personeel kunnen herstellen.
De VMSC laakt voorts de onjuiste uitspraak van de Inspecteur-Generaal dat bijna elke medisch specialist wel een tuchtzaak tegen zich heeft. De Inspectie laat logischerwijs na om deze bewering te onderbouwen. De VMSC kan slechts gissen naar de reden voor deze media-uitingen: is het de bedoeling van de Inspectie om onrust onder onze bevolking te zaaien en het vertrouwen in de medische stand te ondermijnen?
Ter afsluiting heeft de VMSC de Inspecteur-Generaal tijdens een recent interview op de radio horen zeggen dat ‘als een chirurg bewust of onbewust door het slijk gehaald dreigt te worden, we als Inspectie moeten ingrijpen’. Heeft de Inspectie zich zo'n taak toegeëigend? Het doet zich vreemd voor dat de Inspectie als toezichthouder zich nu als belangenbehartiger van medisch specialisten opwerpt. De VMSC vraagt zich bovendien af of het niet de Raad van Bestuur is welke moet optreden bij een (arbeids)geschil tussen haar personeelsleden. Daarnaast wordt u eraan herinnerd dat de Inspectie vorig jaar nog de naam van een collega-chirurg door het slijk heeft helpen halen en nadat gebleken is dat de papieren van deze collega in orde waren, geweigerd heeft deze collega te rehabiliteren.
De VMSC vraagt zich daarom openlijk af: Meet de Inspectie voor de Volksgezondheid met twee maten? U mag als lezer het antwoord geven.
Het VMSC-bestuur