Falcon vraagt voor Buskabaai hindervergunning aan

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Falcon International bv wil afvalolie, sludge en slops in de Curaçaose haven gaan verwerken en recyclen. Het bedrijf heeft daarvoor een hindervergunning aangevraagd.

Dat heeft de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) deze week bekendgemaakt in een advertentie in het Antilliaans Dagblad. Falcon heeft een verzoekschrift bij GMN ingediend ter verkrijging van een vergunning ingevolge de Hinderverordening Curaçao voor het ‘bedrijven van een installatie voor verwerking van afgewerkte olie, sludge en slops te Buskabaai’.
Buskabaai is het gedeelte ten noordwesten van het Schottegat, waar het zogenoemde asfaltmeer ligt, ontstaan doordat tijdens de Tweede Wereldoorlog de toenmalige Shell-raffinaderij in hoog tempo kerosine moest worden geproduceerd voor de geallieerden, waarbij het restproduct (pek, teer en asfalt) in het genoemde ‘meer’ werd gedumpt.
Het verzoekschrift van Falcon plus de bijlagen - waaronder ontwerpvergunning en adviezen - liggen voor een maand ter visie bij de Uitvoeringsorganisatie Milieu & Natuur Beheer aan de Roodeweg te Colon. Gedurende deze periode kan eenieder schriftelijk zijn zienswijze kenbaar maken. Zo meldt Gabriel Murray, sectordirecteur Landbouw, Milieu & Natuur van GMN.
Onderzoek door deze krant wijst uit dat Falcon International werd opgericht in mei 2019 en is gevestigd aan de Heintje Koolweg. De bedrijfsomschrijving is slechts zeer summier: ,,Groothandel in ertsen.”
Nu wil het bedrijf een installatie opzetten om afgewerkte olie, sludge en slops te verwerken. ‘Sludge’ is (vaak in motoren) een mengsel van olie, vuil en afzetting. ‘Slops’ is een mix van water en olie/vet dat zich meestal onder in een schip verzamelt.
De Kamer van Koophandel vermeldt twee directeuren-bestuurders: Haithem Babetti en Jason José Debrot, beiden op Curaçao geboren. Van laatstgenoemde, Debrot, is bekend dat hij voorheen werkzaam was bij overheids-nv Curoil, maar nu alweer tijden verbonden is aan Asphalt Lake Recovery nv, waarvan Johannes Adrianus Jansen directeur is. Debrot is operations manager van Asphalt Lake Recovery, dat doet aan ‘het winnen en verwerken van asfalt uit het asfaltmeer op Curaçao’; alsook het opslaan, transporteren en verhandelen van aardolieproducten en derivaten.
Het asfaltmeer moet binnen zo’n vier jaar schoon zijn, want in 2024 verklaarde Buskabaai-directeur Ramses Martina desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad dat deze overheids-nv de locatie wil transformeren van het nu nog zwaar vervuilde terrein naar een plek met ‘renewable en sustainable’ activiteiten. Hij legde uit dat het ‘residu’ - dat hier destijds door Shell werd gedumpt - met graafmachines wordt ‘opgeschept’, verwerkt en vervolgens op de markt wordt gebracht.
,,Falcon gaat zich bezighouden met waste oil management, ofwel afvaloliebeheer”, zegt Martina nu. ,,Van afvalolie tot product. Het product zal hergebruikt worden als brandstof voor industriële machines. Momenteel is er geen enkel bedrijf op Curaçao dat dit doet. In het verleden ontving en verwerkte de raffinaderij deze afvalstromen.”

Bodem Buskabaai in kaart gebracht

Het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar algemeen@antilliaansdagblad.com. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is XCG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.