RvA: Lv arbeidsparticipatie jongeren discriminerend en ondoordacht
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Staten in de vorige constellatie, hebben zonder dat er kritische vragen zijn gesteld op 6 maart dit jaar de ‘Landsverordening bevordering arbeidsparticipatie jongeren en jongvolwassenen’ aangenomen en daarmee een wet bekrachtigd die volgens de Raad van Advies (RvA) aan alle kanten rammelt.
De goedgekeurde ‘(initiatief)landsverordening houdende regels inzake de vrijstelling van loonbelasting en sociale lasten op het loon van jongeren en jongvolwassenen’ heeft tot doel de loonkosten voor werkgevers en werknemers te verlagen.
Een eerdere versie van deze wet, toen gericht op ‘young professionals’, had zoveel onvolkomenheden dat de Raad de Staten bij die gelegenheid adviseerde om dat initiatiefontwerp niet in behandeling te nemen, tenzij het is aangepast. Maar ook de aanpassing is dus volgens de RvA niet goed, maar inmiddels wel in behandeling genomen en zelfs aangenomen.
Een opvallend kritiekpunt, binnen een hele reeks van opmerkingen, is de discriminatie die deze landsverordening bewerkstelligt. Want de wet is erop gericht dat de doelgroep door het niet hoeven afdragen van sociale premies en loonbelasting netto meer loon overhoudt. De gedachte is dat personen die tot bedoelde groep behoren sneller geneigd zullen zijn om werk te zoeken of tot de arbeidsmarkt toe te treden als zij meer loon zullen overhouden. Maar, zo wordt gesteld, er wordt niet stilgestaan bij de vraag wat deze groep jongeren en jongvolwassenen - anders dan het leeftijdsverschil - zo bijzonder maakt in vergelijking met de rest van de beroepsbevolking die ook een laag salaris ontvangt. ,,Met andere woorden, wat rechtvaardigt dat deze groep geen loonbelasting en sociale premies hoeft te betalen, terwijl anderen met hetzelfde salaris dat wel moeten doen?”, zo vraagt de RvA zich af.
Nog een greep uit de kritiekpunten, is het gebrek aan een goede onderbouwing. Zo wordt ervan uitgegaan dat werkgevers een prikkel krijgen om de doelgroep sneller in dienst te nemen. Maar wie zegt dat de kosten het probleem zijn voor een werkgever?
RvA: ,,Het kan namelijk zijn dat bij het in dienst nemen van personeel niet alleen de financiële voordelen de doorslag geven, maar bijvoorbeeld ook een gunstig investeringsklimaat en de mate waarin een aan te nemen persoon geschoold en geschikt is voor het werk. De onjuiste aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt kan dus ook een oorzaak zijn van de (hoge) werkloosheid onder jongeren en jongvolwassenen.”
Staten krijgen op hun donder
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.