In 2024: 240 mensen gered en 88 ongedocumenteerden onderschept
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Als de kustwacht genoemd wordt, wordt als eerste gedacht aan het onderscheppen van drugs. Maar in 2024, zo blijkt uit het jaarverslag is de kustwacht ook betrokken geweest bij de redding van 420 personen en het onderscheppen van 88 ongedocumenteerden, ‘mensenwerk’ dus.
Naast transport van verdovende middelen is het tweede speerpunt mensensmokkel en mensenhandel. Daarnaast reageerde de kustwacht in 2024 op elke Search and Rescue (SAR)-melding.
Het zwaartepunt van de inzet van de kustwacht ligt in 2024 bij de justitiële opsporingstaken. Het Justitieel Beleidsplan Kustwacht 2022-2025 benoemt vier beleidsspeerpunten, namelijk het optreden tegen en het bestrijden van transporten van verdovende middelen en strategische goederen, mensensmokkel en mensenhandel, het vervoer en de handel in illegale vuurwapens en terrorisme.
Uit een overzicht blijkt dat er aan verdovende middelen 11.169 kilo coke is onderschept en 4.470 kilo marihuana (samen 15.639 kilo). Daarnaast zijn zes wapens en munitie opgespoord. Er zijn 2.015 controles uitgevoerd. En verschillende processen-verbaal (pv’s) opgemaakt: 326 in het kader van het scheepvaarttoezicht, 2 voor milieudelicten, 24 binnen de visserij en nog 231 overige pv’s.
Overigens laten de resultaten van de drugsvangsten volgens de organisatie de afgelopen jaren een fluctuerende reeks zien. Hieraan liggen verschillende factoren ten grondslag, zowel intern als extern. ,,Interne factoren zijn bijvoorbeeld de continu sterker wordende informatiepositie van de kustwacht en de mate van samenwerken tussen de verschillende eenheden van de kustwacht en haar partners. Maar ook de wisselende beschikbaarheid van een stationsschip Caribisch gebied met helikopter was de afgelopen jaren een belangrijke factor. Het wel of niet beschikbaar zijn van deze eenheid heeft effect op de totale hoeveelheid drugs die wordt onderschept. Naast interne factoren liggen ook enkele externe factoren ten grondslag aan de fluctuerende reeks. Voorbeelden zijn de impact van Covid-19 en de nasleep hiervan in de jaren 2020 en 2021.” In 2022 is overigens sprake van een piek met de vangst van 34.390 kilo drugs en in 2023 wordt 16.459 kilo onderschept.
'Onderschepping drugs en redding van personen opgebouwd uit twee componenten'
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.