Afzet stroom 9% gegroeid; lekverlies teruggedrongen, maar nog altijd hoog

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Stroom op Curaçao is momenteel goedkoper dan in Nederland. Dat zegt chief financial officier (cfo) Neysa Isenia van Aqualectra.

AqualectraDat was in het verleden lang niet altijd het geval, maar de lagere prijs op Curaçao is het gevolg van onder meer de overstap naar het goedkopere MFO (Marine Fuel Oil) en het feit dat na januari 2025 een nieuw windpark in gebruik is genomen.

Omzet
Aqualectra heeft vorig jaar 9 procent meer elektriciteit verkocht dan in het jaar ervoor. Wat drinkwater betreft, was in 2024 de omzet 4 procent hoger dan in 2023.
Dat blijkt uit actuele cijfers die deze week bekend zijn gemaakt door Isenia. Uitgedrukt in MWh (megawattuur) werd vorig jaar 696.377 aan stroom verkocht. Bij leidingwater gaat het om 10.554 kuub maal duizend.

Lekverlies
Het nutsbedrijf heeft het zogeheten ‘net- en lekverlies’ enigszins omlaag weten te drukken, maar het is nog altijd een hoog percentage, namelijk 16,5 procent bij elektra (was 19,5 procent een jaar eerder) en zelfs nog 28,7 procent lekverlies bij water (was 29,2 procent). Het gaat hier om ‘non-revenue electricity’ en ‘non-revenue water’, aldus de financieel directeur.

Prijs
Volgens Isenia zijn de gemiddelde stroomprijs (kWh) en waterprijs (m3) vorig jaar licht gedaald: van 70 cent voor stroom in 2023 naar 66 cent het afgelopen jaar; en 11,70 gulden voor water in 2023 naar 11,38 gulden in 2024.
De elektraprijs op Curaçao kwam daarmee in de buurt van de gemiddelde prijs in Nederland van 30 eurocent (57 cent in Caribische guldens). Wordt echter de stand van april 2025 genomen, aldus Aqualectra, dan zit Curaçao met gemiddeld 56 cent zelfs ónder de 32 eurocent (60 cent in Caribische guldens) die gemiddeld in Nederland in rekening wordt gebracht.

Bijgedragen aan groei bbp

‘Actief het voortouw nemen’

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar algemeen@antilliaansdagblad.com. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is XCG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.