BZK spreekt van ‘trend’ voor deze aandacht Haagse politiek
Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Den Haag - In vooral de Tweede Kamer maar ook in de Eerste Kamer is er, wat betreft de zes Caribische (ei)landen, verhoogde oplettendheid ten aanzien van zaken die betrekking hebben op integriteit van het politieke bestuur.
Dat blijkt niet alleen uit de schriftelijke Kamervragen van het lid Aukje de Vries van de tweede grootste Nederlandse regeringspartij VVD aan staatssecretaris Zsolt Szabó (PVV) van Koninkrijksrelaties en zijn uitvoerige antwoord, maar wordt ook duidelijk na lezing door het Antilliaans Dagblad van de zogeheten ‘Beslisnota bij beantwoording van Kamervragen’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
In die beslisnota zijn op ambtelijk niveau de antwoorden voorbereid voor de bewindspersonen. ,,U wordt geadviseerd de antwoorden te tekenen voor akkoord”, staat er gericht aan ‘StasBZK’ (de staatssecretaris).
,,Er gaat momenteel bijzonder veel parlementaire aandacht uit naar de thema’s corruptie, ondermijning en integriteit waar het gaat om de Caribische delen van het Koninkrijk”, aldus de ambtelijke top van Koninkrijksrelaties. De Kamervragen ‘passen in die trend’, zo wordt toegelicht. In de openbaar gemaakte versie van de beslisnota zijn overigens alle persoonsgegevens van ambtenaren geanonimiseerd.
De vragen van Kamerlid De Vries, al van 12 november 2024, gingen in op nieuwsberichten. De berichten refereren aan criminele verdenkingen aan het adres van een Arubaanse minister, een Curaçaos Statenlid en een Sint Maartense minister (alle drie zijn intussen niet meer in functie, red.).
De nota aan de ‘StasBZK’ stelt vervolgens het volgende: ,,In uw antwoorden zegt u dat corruptie en criminaliteit geen plek hebben in goed bestuur. U zet uiteen wat BZK (en in zekere mate JenV; Justitie en Veiligheid) al doet om, in samenwerking met de Landen, ondermijning het hoofd te bieden en een weg te banen richting deugdelijk bestuur op de eilanden.”
Het blijkt verder dat de vragen zijn beantwoord door de afdeling Veiligheid en de Tijdelijke Werkorganisatie (TWO). In verband met verlof vroeg de interne afstemming langer de tijd. Daarom is op 3 december een uitstelbericht verstuurd. Uiteindelijk kreeg de Tweede Kamer op 10 januari antwoord en deed deze krant hier gisteren verslag van.
Uit de stukken wordt duidelijk dat parlementair en politiek Den Haag verhoogde aandacht hebben voor zaken als corruptie, ondermijning en integriteit in Caribisch Koninkrijk. Dat wordt omschreven als ‘een trend’.