‘Kita tur’-campagne gestart met extra verkeerscontroles
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op de dag dat er een jonge verkeersdode te betreuren valt, is door de minister van Justitie, Shalten Hato (MFK), en leden van het Korps Politie Curacao (KPC) informatie gegeven over het project en de campagne ‘Kita tur’ (haal allemaal weg).
Er zal vanaf de lancering gisteren harder opgetreden worden tegen weggebruikers van wie de papieren niet in orde zijn. Het gaat om de keuringskaart, de verzekering en de wegenbelasting. Het hardere optreden houdt in: boetes opleggen, maar ook dat auto’s weggesleept kunnen worden naar een terrein (kurá) in Mahuma. Voor het wegslepen en de bewaring moet de chauffeur of voertuigeigenaar zelf opdraaien. Het gaat nu nog om 150 gulden sleepkosten en 35 gulden per dag bewaring, maar die prijzen zullen geïndexeerd worden in 2025, zo is aangekondigd. De bewaringskosten zullen in elk geval 70 gulden bedragen. De Landsverordening houdende algemene maatregelen (LBham) voor de prijsverhoging ligt al bij de adviesorganen.
,,Doel is om de veiligheid in het verkeer te verhogen en het aantal ongelukken te minimaliseren. Er wordt in de samenleving veel geklaagd over het feit dat er ongelukken gebeuren waarbij de schuldige onverzekerd is en het slachtoffer uiteindelijk voor alle opgelopen schade moet opdraaien”, aldus Hato.
Er is volgens hem hard aan het project gewerkt. Zo moest het bewaringsterrein, de kurá, ‘ingericht’ worden met onder andere bewakingscamera’s. ,,Maar er zal ook bewakingspersoneel aanwezig zijn”, zo wordt eraan toegevoegd.
Een ander onderdeel van het project is een bewustwordings- en informatiecampagne. Hato: ,,Samen met de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MFK), is een plan geaccordeerd waarin de boodschap wordt dat iemand niet de straat op kan zonder dat alles in en aan het voertuig in orde is. Verkeersdeelnemers moeten voldoen aan de wet- en regelgeving. Het gaat niet alleen om de veiligheid van de bestuurder zelf, maar ook om de andere weggebruikers.” Verder vinden er gesprekken plaats met de verzekeraarsvereniging en verzekeringsbedrijven om samen te werken aan een veiliger verkeer. Overigens, zo antwoordt de minister op vragen van een journalist, zal de informatiecampagne in verschillende talen zijn om zo álle weggebruikers te kunnen bereiken.
'Jaarlijks 11.000 verkeersongelukken met gewonden en materiële schade'
Het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.