Carmabi: Een op drie koraalsoorten met uitsterven bedreigd
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Alle 66 koraalsoorten in het Caribisch gebied, komen ook voor rond Curaçao. Daar worden er 19 van zo ernstig in hun voortbestaan bedreigd, dat ze in de toekomst in het gehele Caribische gebied dreigen uit te sterven.
Dit stelt biologisch en maritiem onderzoekscentrum Carmabi. Deze informatie is naar voren gekomen tijdens de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Baku (Azerbeidzjan) waar de nieuwe Rode Lijst van bedreigde dier- en plantensoorten bekend is gemaakt. De vorige lijst werd in 2008 gepresenteerd. ,,De afgelopen jaren is informatie over alle 892 koraalsoorten die wereldwijd riffen vormen opnieuw geëvalueerd om te zien of soorten meer of minder in hun voortbestaan worden bedreigd. Deze evaluatie werd gedaan door een groep koraalexperts van over de hele wereld, inclusief onderzoekers van Carmabi”, aldus het instituut.
Dat vervolgt: ,,Het is geen geheim dat koraalriffen wereldwijd vaak enorm in gezondheid achteruitgaan door klimaatverandering, overbevissing, vervuiling en koraalziektes. In het Caribisch gebied vormde Curaçao daarop enigszins een uitzondering, omdat her en der op het eiland nog redelijk gezonde riffen worden aangetroffen. Hoewel dergelijke plekken nog steeds bestaan, is vorig jaar ongeveer 28 procent van het Curaçaose rif binnen één jaar afgestorven door de uitbraak van nieuwe koraalziektes (bijvoorbeeld Stony Coral Coral Tissue Loss Disease) en het warme zeewater. Als het zeewater warmer dan 30 graden Celsius wordt, stoten koralen de kleine algen die normaal in hun weefsel voorkomen uit. Hierdoor verliest het koraal zijn kleur, maar verhongert het ook na verloop van tijd omdat deze algen hun gastheer van voedsel voorzien.”
'Achteruitgang koraalriffen op andere eilanden vaak veel ernstiger dan op Curaçao'
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.