Maar nieuw landbouwbedrijf beginnen nog moeilijk
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Lokale tuin- en akkerbouwbedrijven op Curaçao zijn aantrekkelijker door de interventie van de overheid. Door voor bepaalde landbouwproducten een importverbod uit te vaardigen, is het aantal landbouwers gegroeid. Dat wordt beschreven in het recente onderzoek van de Fair Trade Authority Curaçao (FTAC) die onderzoek deed naar de levensmiddelensector.
De overheid heeft een lijst met producten gepubliceerd die door detailhandelaren alleen lokaal ingekocht mogen worden. Deze producten worden door de lokale boeren gekweekt. Op die manier worden de lokale producenten beschermd voor buitenlandse concurrentie. ,,De stakeholders met wie is gesproken, zijn het met elkaar eens dat zonder importverbod de meeste lokale producenten van groente en fruit het niet zouden redden, omdat ze niet in staat zouden zijn om met de geïmporteerde groenten en vruchten te concurreren”, aldus FTAC.
Wel is het zo dat het op dit moment moeilijk is om tot de landbouw toe te treden. Dat komt door een tekort aan landbouwgronden, maar ook omdat het kostbaar is een eigen landbouwbedrijf te beginnen. Volgens de Agrarische Koöperatieve Vereniging (AKV) is er momenteel een tekort aan landbouwgronden. ,,Dit maakt het moeilijk voor (potentiële) toetreders tot de markt om aan beschikbare grond te komen die bestemd is voor landbouw. Dat er behoefte is aan meer landbouwgrond bevestigt het vermoeden dat het dankzij importverboden en maximumprijzen, rendabel is om landbouw te bedrijven op Curaçao”, zo stelt de FTAC vast. Een andere ‘toetredingsdrempel’ is dat ondernemingen die actief willen worden in de land- en tuinbouw worden geconfronteerd met aanloopkosten. ,,Deze aanloopkosten worden veroorzaakt door het startkapitaal dat nodig is voor de initiële investeringen in bijvoorbeeld landbouwwerktuigen en zaaigoed. De cashflow van de onderneming komt echter pas op gang op het moment dat de eerste gewassen geoogst kunnen worden.
‘Steeds meer mensen kopen rechtstreeks bij de boer’
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.