Rechter: Medisch specialisten niet werkzaam binnen vrije markt
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Terecht, aldus de rechter, heeft het Land aangevoerd dat de medisch specialisten niet werkzaam zijn binnen een vrije markt. ,,De financiering van de medische zorg op Curaçao is een aangelegenheid van de publieke sector.”
Zo stelt het Gerecht in de zaak van zes medische specialisten tegen het Land. ,,De zorgkosten worden betaald met belastinggeld en premieopbrengsten uit gemeenschapsgeld. Dit brengt met zich mee dat de organisatie van de gezondheidszorg - en de keuzes die daarin worden gemaakt om de kosten te beheersen - een maatschappelijk en publiek belang betreffen.”
Het is volgens de rechter aan de medisch specialisten om te bepalen of zij binnen dit systeem van overheidgereguleerde zorg willen werken ‘dan wel dat zij elders aan de slag willen gaan’. In het vonnis wordt opgemerkt dat de eisende medici ‘niet in een professionele uitzonderingssituatie verkeren’: op Bonaire en Sint Maarten zijn alle specialisten in dienstverband werkzaam. Op Aruba gedeeltelijk. In Nederland werken alle medisch specialisten in universitaire medische centra in loondienst en in perifere ziekenhuizen ongeveer 35 procent.
Waar gaat deze procedure over? De rechter geeft zelf dit antwoord: ,,Eisers zijn allen medisch specialisten in loondienst bij het Curaçao Medical Center (CMC). Zij willen af van de verplichting om hun praktijk in loondienst van het CMC uit te oefenen. Zij willen zich zelfstandig kunnen vestigen op Curaçao en de behandeling van patiënten die verzekerd zijn via de basisverzekering ziektekosten (bvz-patiënten) van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vergoed krijgen.”
Maar wat óók meespeelt is de bijna twee jaar geleden, op 21 december 2022, in werking getreden Landsverordening Normering Topinkomens Curaçao (LNT). De maximale bezoldigingsnorm als bepaald in de LNT geldt ook voor de medisch specialisten in Loondienst van het CMC.
De zes - plus enkele andere medici - willen op korte termijn hun dienstverband met het CMC opzeggen om vervolgens als zelfstandige vrijgevestigde medisch specialisten op Curaçao hun werkzaamheden voort te zetten. Zij noemen als reden hiervoor de huidige organisatorische en financiële problemen waarin het CMC verkeert. Zij vrezen dat onder meer als gevolg van de niet toereikende zorgbudgetten die het CMC van de SVB ontvangt de uitbetaling van hun salarissen in het gedrang komt. Daarnaast vallen zij niet onder het LNT als zij niet langer in dienstverband werken.
De medici willen per medisch specialisme een maatschap vormen, die afspraken maakt met en declareert aan het ziekenhuis of de verzekeraars. Nu is het zo dat als de medische specialisten hun dienstverband opzeggen, zij daarmee hun bevoegdheid verliezen om op Curaçao te praktiseren. Daarnaast komen ze niet in aanmerking voor vergoeding van de behandeling van patiënten die onder de bvz vallen. Dit betreft ongeveer 85 procent van alle patiënten op Curaçao.
‘Consistent overheidsbeleid’
Specialisten in loondienst tegen een vast salaris
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.