Nog geen dwangsommen verbeurd in meststankkwestie
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De rechter verbiedt opnieuw kippenfarm Moderno, met ingang van één maand na betekening van het vonnis van deze week; ditmaal om dierlijk en/of organisch materiaal - waaronder kippenmest - te storten op de mestvaalt, op straffe van verbeurte van een dwangsom van 10.000 gulden per overtreding van dit verbod, met een maximum van één miljoen.
Dit is de jongste ontwikkeling in een kwestie die al enkele jaren loopt in verband met de overlast van stank en vliegen voor de buurt, verenigd in de Stichting Sunset Heights. De bewoners zijn woonachtig in de wijken Sunset Heights en Sun Valley. Ten oosten van de beide wijken exploiteert, op enkele honderden meters afstand, J&M Egg’s Farm Moderno nv vanaf 1990 een pluimveebedrijf.
Ondanks eerdere vonnissen in het voordeel van de buurtbewoners heeft het gerecht nu geoordeeld dat Moderno nog geen dwangsommen heeft verbeurd. Daarvoor is volgens de rechter nodig dat de bewoners Moderno opnieuw de dwangsommen aanzeggen.
Het verbod op het storten van kippenmest op het terrein wordt wel toegewezen. Het vonnis meldt dat het storten op het terrein onrechtmatige hinder oplevert, en dat Moderno met de overheid en eventueel andere partijen, waaronder Selikor, in gesprek moet over het storten van kippenmest op een locatie waar dat voor niemand tot overlast leidt. Moderno krijgt hiervoor dus een maand de tijd. Het gerecht benadrukt verder dat het de farm evenmin is toegestaan om kippenmest op hun eigen terrein te storten.
Terug in de tijd: in juli 2021 is Moderno in hoger beroep gekomen van het tussen partijen gewezen en op 28 juni 2021 uitgesproken vonnis in kort geding van het gerecht in eerste aanleg.
De appelrechter, het Hof, heeft bij vonnis van 28 juni 2022 onder meer als volgt overwogen en beslist: ,,Uit diverse rapporten, verslagen en waarnemingen blijkt naar het voorlopig oordeel van het Hof dat sprake is van een voldoende op objectieve wijze vastgestelde stank- en vliegenoverlast die verder gaat dan wat de bewoners hoeven te accepteren, omdat deze hun woongenot in aanzienlijke mate beperkt. Dit zo zijnde, handelt Moderno voorshands geoordeeld jegens Sunset Heights en de bewoners onrechtmatig, ook als Moderno zich wel aan de vergunningsvoorschriften heeft gehouden.”
Ook toen al werd Moderno verboden om dierlijk en/of organisch materiaal, waaronder kippenmest, te storten op hun bedrijfsterrein of op enige andere dan de door de overheid aangewezen locatie, op straffe van verbeurte van een dwangsom van 10.000 gulden per overtreding van dit verbod, met een maximum van een miljoen.
‘Terrein geen definitieve stortplaats’
Het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.