Waardevolle bron van informatie over de ontwikkeling van Curaçao
Van onze redactie
Willemstad - Het Nationaal Archief heeft afgelopen september een waardevolle en zeer omvangrijke collectie prentbriefkaarten van de dochters van Ben Smit in bruikleen ontvangen. Deze bijzondere collectie bestaat uit 13 albums met ruim 1.500 prentbriefkaarten van Curaçao uit de periode 1898 tot de jaren ’00, zo is te lezen in de nieuwsbrief van het Nationaal Archief.
De architect Ben Smit (1922-2020) geniet vooral bekendheid als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het ‘Nieuwe Bouwen’ op Curaçao en de naastgelegen eilanden. Met zijn gebouwen heeft hij een belangrijke stempel gedrukt op de Curaçaose moderne bouwkunst en heeft hij mede het gezicht van Willemstad bepaald. Naast dit omvangrijke architectonisch oeuvre heeft hij postuum nu ook, naar alle waarschijnlijkheid, een van de meest uitgebreide collecties prentbriefkaarten van Curaçao aan het eiland nagelaten.
De in 2009 door Ben Smit samengestelde catalogus ‘Prentbriefkaarten van Curaçao, uitgevers en uitgaven van 1898 tot 1950’ (uitgave van Rob van den Berg. Leersum, Nederland) is bij deze collectie van enorm toegevoegde waarde. De 13 albums laten zich doorbladeren als een beeldroman over ruim 100 jaar Curaçaose geschiedenis.
Ze vormen een waardevolle bron van informatie over de ontwikkeling van Curaçao, bieden informatie over verloren industrieën en vertellen iets over hoe de Curaçaoënaar wilde dat de buitenwereld het eiland zag.
Handelskade, de Koningin Emmabrug, de Grotten van Hato en de Struisvogelfarm...
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.