PAR-leider Girigorie legt deal RdK-claim van miljard dollar bloot
Van onze redactie
Willemstad - Minister-president Gilmar Pisas (MFK), die volgens de oppositie publiekelijk heeft verklaard dat hij ‘geen enkel document leest en gewoon herhaalt wat anderen zeggen’, heeft opnieuw een blunder begaan met de RdK-claim op de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA.
Dat stelt Quincy Girigorie, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij PAR in de Staten.
,,Venezuela, zich bewust van het feit dat Pisas geen documenten leest, heeft deze zwakte gebruikt en ons ‘een rad voor ogen gedraaid’. En dit heeft het volk van Curaçao twee jaar gekost zonder de schadevergoeding van een miljard dollar van PdVSA te kunnen innen.”
Girigorie spreekt van ‘ondoordachte acties van de minister-president’. PdVSA heeft het eiland ‘voor de gek gehouden’ en ‘we zijn weer terug bij af’. Aldus de oppositieleider van Curaçao.
Na de zogeheten vragenronde twee keer te hebben afgezegd, heeft Pisas ‘eindelijk het parlement toegesproken’ om vragen over de deal tussen overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en Petróleos de Venezuela (PdVSA) - die van 1985 tot 2019 de exploitant was van de Curaçaose Isla-raffinaderij - te beantwoorden.
,,Ondanks dat premier Pisas de bevolking van Curaçao heeft laten wennen aan loze beloftes gedurende het RdK-traject, verraste de realiteit van de deal met PdVSA zelfs mij”, meldt Girigorie.
Pisas legt namelijk uit dat het eigenlijk niet PdVSA is die heeft gefaald in de uitvoering van de overeenkomst met RdK, maar dat Curaçao zichzelf in een lastig parket heeft gebracht en daardoor niet aan de eisen van het contract kan voldoen.
,,Groot was onze verbazing toen minister Pisas verklaarde dat hij op 19 december 2023 een overeenkomst met PdVSA had getekend, wetende dat de deal niet uitgevoerd kon worden zonder fundamentele veranderingen in de Amerikaanse sancties tegen Venezuela.”
Nadat de regeringsleider de staatoliemaatschappij van buurland Venezuela had benaderd voor een betalingsregeling van de claim van 1.050 miljoen dollar, kwam PdVSA met het volgens de PAR-politicus ‘briljante idee’ dat RdK Venezolaanse ruwe olie zou verkopen, 70 procent van de winst aan PdVSA zou betalen en de overige 30 procent zou houden om de schuld aan Curaçao af te lossen.
,,Zoals we allemaal weten, verbieden de Amerikaanse sancties sinds januari 2019 elke vorm van geldtransactie naar PdVSA, waardoor de overeenkomst op geen enkel moment uitvoerbaar was. Pisas wist dit.”
Toch gokte de MFK-premier erop, zo vervolgt Girigorie, dat Venezuela zich zou houden aan de afspraken gemaakt op Barbados en dat er in de toekomst een zogeheten Ofac-licentie (vernoemd naar het Office of Foreign Assets Control van het Amerikaanse Department of the Treasury, red.) zou komen om zaken te doen en geld naar PdVSA over te maken.
,,Als voorwaarde accepteerde hij dat RdK een Ofac-licentie moest regelen om zaken te kunnen doen met PdVSA en zo te voldoen aan de getekende overeenkomst.” De gok pakte slecht uit, weet de PAR-voorman, want Venezuela kwam zijn beloften niet na en de Amerikaanse sancties werden per 17 april 2024 zelfs aangescherpt.
,,Ondertussen blijft Curaçao met lege handen achter. Na de laatste presidentsverkiezingen in Venezuela moet Curaçao al twee jaar een uitermate moeilijke strijd voeren om een Ofac-licentie te verkrijgen, terwijl Venezuela zich verschuilt achter de getekende overeenkomst en Curaçao geen enkele druppel olie heeft ontvangen.”