Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Refineria di Kòrsou (RdK) gaat voortaan door het leven als 2Bays Curaçao.

baysReden voor de naamswijziging is de nieuwe weg die RdK is ingeslagen, waarbij raffinage, zij het in duurzamere vorm, wel weer een onderdeel zou kunnen worden van de bedrijfsactiviteiten, maar lang niet meer de enige activiteit zal zijn die op het immense terrein aan het Schottegat zal worden uitgevoerd. Met andere woorden; de oude naam dekte de lading niet meer. Dit alles werd gistermiddag door Patrick Newton, ceo van de overheids-nv, uitgelegd tijdens een speciale bijeenkomst voor de pers. Vandaag is de officiële lancering van de nieuwe RdK, waarbij onder meer Statenleden en stakeholders aanwezig zullen zijn.
De nieuwe naam is volgens Newton kort en vooral ook duidelijk. Met name in internationaal opzicht, omdat de oude naam in het buitenland vaak niet direct wordt begrepen.
De nieuwe weg die RdK is ingeslagen vloeit voort uit de roadmap voor herontwikkeling, die eerder al is goedgekeurd door de Raad van Ministers (RvM), en die als proces parallel liep aan de zoektocht naar een nieuwe operator, nadat PdVSA Curaçao verliet.
De nieuwe visie die het bedrijf ontwikkeld heeft, houdt in dat men erin gelooft dat de wereldwijde energietransitie en de circulaire economie de grootste kansen voor de organisatie vormen, om nieuwe, duurzame en groene industrieën te implementeren. Om hier succesvol in te zijn, gaat 2Bays Curaçao zijn activa ontwikkelen en leasen, om zo de duurzame ‘Industrial Port of Curaçao’ te realiseren.
De missie van het nieuwe 2Bays Curaçao is om de drijvende kracht te worden achter de industriële energietransitie en bij te dragen aan het bouwen van moderne duurzame waardeketens, door samen te werken met de belangrijkste spelers in de transitie van ‘fossil-based to carbon-neutral’. Dit wil de organisatie doen door het geleidelijk herbestemmen van haar activa voor nieuwe duurzame economische activiteiten en door de samenleving te stimuleren en te scholen richting een duurzame en groene industriële toekomst.
In totaal zal hiervoor 225 hectare terrein opnieuw worden ontwikkeld. Het gaat om 175 hectare binnen het terrein aan het Schottegat, wat 34 procent is van de in totaal 510 hectare die dat terrein meet, en binnen het terrein bij Bullenbaai gaat het om 50 hectare, wat 29 procent is van de totale grootte van 175 hectare.
2Bays Curaçao zal gaan bestaan uit een vijftal commerciële segmenten: olie en gas, duurzame energie en resources, haven en logistiek, lichte industrie en voeding, en tot slot eilandbehoeften.
Het eerste segment, olie en gas, zal worden ingevuld door asfaltproductie, duurzame raffinage-activiteiten en opslag- en mengfaciliteiten.
Op het gebied van duurzame energie moet worden gedacht aan waardeketens op het gebied van waterstof, biomassa, zonneparken en een innovatiecentrum.
In het segment haven en logistiek wil 2Bays Curaçao een groene werf voor scheepsrecycling creëren, evenals een hub voor offshore activiteiten en activiteiten op het gebied van vracht en distributie.
Het segment lichte industrie en voeding houdt in bedrijvigheid op het gebied van niet-dierlijke proteïnen, biopharma en high-tech food farming.
Het laatste segment, eilandbehoeften, is commercieel het minst interessant, maar is wel belangrijk voor het eiland. Hierin wil men activiteiten gaan ontplooien op het gebied van recycling, afvalmanagement en solar/e-mobility.
De nieuw ingeslagen weg brengt volgens Newton een groot aantal voordelen met zich mee. Zo worden de economische activiteiten van de organisatie meer gediversifieerd, worden er nieuwe banen geschept, stijgt het bruto binnenlands product (bbp) en daalt de armoede op het eiland.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.