Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De buurtbewoners van Lagun organiseerden gistermiddag een protest tegen de plannen van het kabinet-Pisas om het pittoreske strand te transformeren. De betonnen strandtent die midden op het strand verrijst is hen een doorn in het oog.

Lagun2Volgens de bewoners past het bouwsel niet bij hoe het strand wordt gebruikt. Ze vinden het ontwerp dat praktisch de helft van het strand in beslag neemt te groot. Daarnaast verstoort het de habitat van de zeeschildpadden die daar komen om hun eieren te leggen.
Vorige week zondag onthulde minister-president Gilmar Pisas (MFK), die verantwoordelijk is voor Milieu en Natuur, het nieuwe aangezicht van de stranden van Lagun en Jeremi. De buurtbewoners van Lagun woonden het symbolische moment vol verwachting bij. Al een tijd is hun beloofd dat de toiletten zouden worden opgeknapt en dat er palapa’s zouden komen. Groot was hun schrik toen het 3D-ontwerp werd onthuld. Een relatief grote strandclub midden op het strand accepteren ze niet.
Uit heel Curaçao kwamen er gisteren mensen om hun steun te betuigen en hun handtekening te plaatsen op een petitie. De manifestanten hekelen het gebrek aan transparantie. Er is nooit om de inbreng van de buurt gevraagd. De tweelaagse strandtent met een boventerras komt op de plek waar nu sociale activiteiten gehouden worden. ,,Het restaurant ontneemt het zicht op het prachtige strand. Het zit ook de vissers in de weg. Waarom hebben ze de vissers niet betrokken bij hun plannen? We zijn niet alleen boos als wijk, maar heel het eiland is woedend”, zei een van de manifestanten.
Een van de aanwezige vissers kaartte de ‘ongelukkige’ locatie van het bouwproject aan. Bij hoogwater liggen de vissersboten verder op het strand. Soms zelfs achter de nog te bouwen strandtent. ,,De golven zullen de constructie volledig kapotslaan.”
De facelift van Lagun is te ingrijpend, zegt een vrouw. ,,Het is te toeristisch. Waarom hebben ze de plannen niet eerst bekendgemaakt in de media zodat mensen nog bezwaren kunnen indienen? Dit is misbruik. De bar wordt gebouwd voor hun kompanen die geld onder de tafel schuiven”, zei een bewoner. Deze bewoner plaatst nu vraagtekens bij de eerdere geste van het kabinet. De vissers van Bándabou kregen gloednieuwe boten met motors. Ze vermoedt nu als omkoping om hen de mond te snoeren.
Ook Peter Koster van Bahia Apartments was overdonderd door het plan dat vorige week werd gepresenteerd. ,,Het is too much. Lagun is authentiek. Dat gaat straks weg.” Samen met zijn partner beheert hij het strand al 20 jaar. De nieuwe ontwikkeling voelt als een dolk in zijn rug. ,,We vinden het heel jammer.” De ondernemer is voor toeristische ontwikkeling die werkgelegenheid met zich meebrengt. Samen met de buurt heeft hij zich ingezet voor duurzame toeristische ontwikkeling. Maar wat er nu gaat komen past niet op het kleine strand. Dat de overheid niet inziet dat toeristen juist komen voor die authentieke sfeer vindt hij onbegrijpelijk.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.