Silvania belooft verplegend personeel bonus en hogere salariëring
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - MFK-minister Javier Silvania van Financiën belooft het zorgpersoneel van het noodlijdende CMC-ziekenhuis dat ze eind van het jaar een kerstbonus krijgen. ,,MinFin make it happen”, voegt hij eraan toe.
Verder stelt de bewindsman als hoeder van de schatkist 3 miljoen gulden extra beschikbaar ‘om de salarissen van mijn geliefde zusters en broeders van CMC vanaf 2025 op te trekken’. Zo schrijft Silvania op zijn persoonlijke Facebookpagina.
Verkiezingsretoriek of niet - over iets meer een half jaar zijn de Curaçaose Statenverkiezingen - daarmee speelt de minister voor werkgever, terwijl verpleegkundigen geen Landsambtenaren zijn maar in dienst van CMC Exploitatie; met een raad van bestuur (RvB) en een raad van commissarissen (RvC).
,,MinFin heeft zojuist het CMC lamgelegd. Alle verpleegsters zitten gekluisterd aan onze pagina. Iedereen is erop afgestemd”, is een van de vele posts die vrijdag werden geplaatst. En: ,,PAR/MAN/PIN hadden nooit geld voor de verpleegkundigen van CMC, maar MinFin heeft wel geld voor hen.”
Ook stelt Silvania open en bloot: ,,MinFin heeft geluisterd naar de oproep van CBV. MinFin heeft geld vrijgemaakt om de arbeidsomstandigheden van mijn geliefde zusters en broeders te verbeteren.”
Eerder deze week postte de minister een brief van het bestuur van de Curaçaose Bond van werknemers in Verplegende en verzorgende instellingen (CBV); dat de leden daarvan nu óók een hogere salariëring willen. Dat is in principe een zaak tussen werkgever en werknemer, maar met zijn opmerkingen lijkt Silvania hier namens het kabinet-Pisas (MFK met steun van de eenpersoonsfracties KEM en Zita Jesus-Leito) hier rechtstreeks in te interveniëren en op de stoel van de directie te gaan zitten.
De minister gaat niet over de salariëring/bonussen van CMC-medewerkers, maar met zijn uitlatingen drijft Silvania een wig tussen de directie en werknemers. Sommige critici stellen dat hij ‘belastinggelden misbruikt voor eigen politieke campagnedoeleinden’.
Het CMC telt zo’n 1.230 personeelsleden, waarvan circa 94 medisch specialisten in dienst en bijna 450 werkzaam in de verpleging. De CBV zou ongeveer 780 leden tellen. Het ziekenhuis komt structureel ruim 50 miljoen gulden per jaar tekort, heeft daar al talloze rechtszaken tegen de regering over gevoerd en de onderzoeksrapporten van KPMG Nederland ondersteunen de stelling dat het aan CMC beschikbaar gestelde zorgbudget ontoereikend is.