Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na de vergadering afgelopen maandag in de Staten over de rol van MFK-minister van Financiën Javier Silvania bij de kwijtschelding van belastingschulden van 2017 en daarvoor, zijn de verhoudingen tussen de coalitiepartijen PNP en MFK zo op scherp komen te staan, dat dit gisteren heeft geleid tot de val van het kabinet-Pisas.

MFKstekkerDe lokale media berichtten gisteren al gauw dat MFK ‘geen zin meer had om met PNP te regeren’. Ook werd gezegd dat PNP-Statenlid Corine Djaoen-Genaro met haar partij had gebroken en als onafhankelijk Statenlid verder zou gaan. Dit is later door partijleider Ruthmilda ‘Mimi’ Larmonie-Cecilia (PNP) ontkend. Totdat gisteravond weer bericht werd dat zij toch ontslag heeft genomen bij de PNP en als onafhankelijk Statenlid verder gaat.
MFK heeft negen zetels in het parlement en PNP vier. Om door te kunnen regeren heeft MFK twee nieuwe zetels nodig om een krappe meerderheid van elf van de totaal 21 Statenzetels te behalen.
De grootste regeringspartij zou een doorstart kunnen maken met onafhankelijk Statenlid Zita-Jesus Leito, maar ook met Djaoen-Genaro. Daarnaast kan nog onderhandeld worden met Kòrsou Esun Miho (KEM), de partij van Michelangelo Martines, of Rennox Calmes van Trabou pa Kòrsou (TpK). Alles zou erop wijzen dat MFK momenteel gesprekken voert met Jesus-Leito en eenmansfractie KEM.
Ook MAN (twee zetels) en PAR (drie zetels) zijn natuurlijk opties, maar deze partijen hebben zelf al aangegeven dat zij niet wensen samen te werken met MFK.
De partijen die in zee zouden willen gaan met MFK, zullen ook een ministersplaats willen opeisen. PNP bezet nu drie ministersposten, te weten die van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Economische Ontwikkeling (MEO) en Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD). De drie PNP-ministers boden in de loop van de dag gisteren hun ontslag aan bij de gouverneur. Larmonie-Cecilia verklaarde daarna aan de pers dat ze geen andere keuze hadden dan op te stappen. In maart 2025 staan verkiezingen gepland. Volgens de PNP-voorvrouw begint de campagne voor haar partij nu direct.
Zoals gesteld, de vergadering van maandag heeft tot de nodige spanningen geleid, vooral vanwege de rol van de twee PNP-Statenleden Sheldry Osepa en Gwendell Mercelina. Zij stellen zich wel vaker kritisch op naar de eigen regering, omdat zij van mening zijn dat ze niet een ‘rubber stamp’ hoeven te zijn voor het regeringsbeleid. Maar maandag was het voor de MFK de druppel die de emmer deed overlopen. Daarom heeft de hele Statenfractie van MFK gisteren nog een brief gestuurd naar het partijbestuur en voorzitter Sithree ‘Cey’ van Heydoorn, waarin zij stellen zich te distantiëren van Osepa en Mercelina. ,,Namens de hele MFK-fractie in de Staten, wil ik u en het bestuur informeren, dat gezien de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, ook in de Staten, waar Sheldry Osepa de partij onbetrouwbaar heeft genoemd en Mercelina ons allerlei verwijten heeft gemaakt, de fractie niet meer bereid is om met deze twee personen in een coalitie samen te werken”, zo staat in de brief.
In een verklaring van dinsdagavond stelt MFK dat ‘Osepa onjuiste verklaringen heeft afgelegd’. De partij valt eveneens over zijn beschuldiging dat MFK een onbetrouwbare partner zou zijn. Osepa heeft het gehad over een protocol dat ondertekend zou moeten worden tussen de partijbesturen van MFK en PNP. Daar kwam eerder al bemiddelaar Faroe Metry mee, naar aanleiding van de kritische houding van Osepa en Mercelina. Daarover legt MFK nu uit dat dit protocol door partijen bekeken is en dat uiteindelijk met de nodige opmerkingen en suggesties een akkoord is bereikt over de definitieve versie van het protocol. MFK: ,,Het beeld dat Osepa probeert te schetsen, namelijk dat MFK wil dat hij een protocol ondertekent om zijn mond te snoeren in het parlement, is volkomen onjuist. Het was zijn eigen partij die het protocol voorstelde om te zien of op die manier het functioneren van Osepa en Mercelina in het parlement kon worden beheerst.”
De MFK doet verder verslag van de recente gebeurtenissen. ,,Na de ministerraad van 14 augustus bleven de ministers van het kabinet-Pisas II in de vergaderzaal om enkele zaken te bespreken. Tijdens dit overleg informeerde de premier dat minister Javier Silvania een voorbereidingsvergadering had gehouden met de fractie van MFK voor de vergadering van 19 augustus in het parlement. De premier vroeg aan de politieke leider van PNP of zij ook de behoefte voelde dat haar fractie dezelfde presentatie zou ontvangen. Op 15 augustus informeerde PNP-partijleider Ruthmilda ‘Mimi’ Larmonie-Cecilia, MFK-bestuursvoorzitter Sithree ‘Cey’ van Heydoorn (MFK) dat de PNP-fractie ermee instemde om deze technische informatie te ontvangen. Op basis hiervan werd de vergadering tussen de PNP-fractie en minister Silvania gepland. Osepa en Mercelina weigerden echter om bij deze vergadering aanwezig te zijn. De directie van MFK kan daarom slechts concluderen dat PNP twee ‘losse kanonnen’ in het parlement heeft en dat de directie van PNP geen controle heeft over Osepa en Mercelina.”
En zo moet de MFK nog van het hart: ,,Als Osepa en Mercelina vinden dat MFK onbetrouwbaar is, hoeven ze dit niet in de pers te verkondigen. Ze hebben de mogelijkheid om stappen te ondernemen om niet in een huwelijk te blijven met een partner die ze niet vertrouwen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.