PNP-fractie: Treurig dat minister dit probleem niet kan oplossen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Terwijl de raad van bestuur (RvB) en het Medisch Stafbestuur (MSB) van het Curaçao Medical Center (CMC) staan te springen om aandacht voor hun noodkreet, houden Gezondheidsminister Javier Silvania (MFK) en Inspecteur-Generaal voor de Volksgezondheid Sirving Keli al voor de vierde dag op rij hun lippen stijf op elkaar.

cmcZo stil als de verantwoordelijke minister blijft, zo graag staan Statenleden - van zowel oppositie- als coalitiepartijen - deze krant te woord over dit thema.
Onder wie parlementariër Sheldry Osepa, die namens coalitiepartij PNP aan het Antilliaans Dagblad laat weten: ,,Dat de minister dit probleem niet kan oplossen is treurig.” Hij legt uit: ,,De gezondheid van onze burgers moet centraal staan. Deze discussie duurt veel te lang en de doodnormale yu di Kòrsou, die nergens anders heen kan, wordt daar de dupe van.”
Ook MFK’er Eduard Braam, partijgenoot van Silvania en tevens voorzitter van de enquêtecommissie HNO en van huis uit (bedrijfs)arts, reageert. Hij laat weten de bezorgdheid van de RvB en het MSB te delen. ,,Ik heb regelmatig overleg met een aantal specialisten van het CMC. Altijd gehad. Ik heb begrip voor hun standpunt en gun het hen van harte, maar begrijp ook dat het meer tijd vergt om tot een duurzame oplossing te komen”, zo zegt hij.
Braam wijst op het rapport van KPMG en op de regiegroep en kwartiermaker die volgens hem allemaal bezig zijn om ‘het dilemma aan te pakken’.
Het MFK-Statenlid vervolgt: ,,Vanuit het ministerie van Gezondheid, Natuur en Milieu (GMN) gaat het niet alleen om de Landsverordening normering topinkomens (LNT) - welke overigens wordt opgelost via een Ministeriële Beschikking (MB) met een verhoging boven het maximum - maar vooral ook om een duurzame oplossing voor uitstaande schulden van het CMC.”
Braam noemt het een ‘complex probleem’ dat een integrale aanpak vergt en dat er niet alleen een oplossing nodig is voor het ‘LNT-gedoe’. ,,Iedereen moet nu het hoofd koel houden en om de tafel blijven”, zo roept Braam op.
Vanuit de oppositie wordt fel gereageerd. Giselle Mc William laat namens de MAN weten: ,,Schandalig hoe men omgaat met het enige publieke ziekenhuis.” Ze wijst erop dat er in 2022 al een kwartiermaker is benoemd en dat de inhoud van het KPMG-rapport al enige tijd bekend is, waaruit blijkt dat het zorgbudget omhoog zou moeten.
,,En maar ruzie zoeken en een boycot voeren tegen het CMC”, zo beschuldigt Mc William de Gezondheidsminister. De situatie die nu ontstaat, waarbij specialisten weggaan en de wachtlijsten groeien, noemt de MAN-politica ‘ongehoord’.
Op de vraag waar volgens haar de sleutel ligt om tot positieve veranderingen te komen, noemt Mc William ‘het parlement’. ,,Anders gaat Nederland ingrijpen via het Statuut, omdat hiermee impliciet mensenrechten geschonden worden.” Wat de Staten volgens haar het beste kunnen doen in deze kwestie, is volgens Mc William ‘minister Silvania naar huis sturen’. Desgevraagd laat zij weten nog geen motie hiertoe aan het voorbereiden te zijn. ,,Laten we eerst afwachten wat er gaat gebeuren en stap voor stap gaan we verder.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.