Laatste Nederlands-Antilliaanse munt; Eerste slag herdenkingsmunt

Van onze redactie
Willemstad/Philipsburg - Bij de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in Houten, Nederland, vond afgelopen week de eerste officiële slag plaats van de 5 gulden-herdenkingsmunt ‘Afscheid NAf’.

F04 Vaarwel NAf 1Deze bijzondere zilveren herdenkingsmunt toont alle vogels die op de Nederlands-Antilliaanse biljetten zijn afgebeeld: de Kolibrie, Flamingo, Andes mus, Suikerdiefje en de Caribische spotlijster, en is voorzien van de tekst: ,,Vaarwel NAf - Farewell NAf - Ayó NAf."

Dit is de laatste Nederlands-Antilliaanse munt die voor de Landen Curaçao en Sint Maarten wordt geslagen. Na ruim 70 jaar dienst te hebben gedaan als de munteenheid van eerst zes, toen vijf en uiteindelijk twee eilanden binnen het Koninkrijk, wordt de Nederlands-Antilliaanse gulden met ingang van 31 maart 2025 vervangen door de Caribische gulden.

Met het afbeelden van de vogels op de munt wordt de link tussen de NAf-bankbiljetten en de munten gesymboliseerd. Van de ‘Afscheid NAf’-munt worden ook 5-guldenmuntstukken van circulatiekwaliteit geslagen. De herdenkingsmunt gaat eind deze maand in de verkoop.

De eerste ‘slag’ werd verricht door de voorzitter van de raad van commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) Julian Lopez Ramirez in het bijzijn van CBCS-president Richard Doornbosch en monetair historicus en voormalig conservator/directeur van het Nederlands Muntmuseum Albert Scheffers.

In zijn toespraak ter gelegenheid van deze eerste slag gaf Doornbosch aan dat het hier een ‘dubbel afscheid’ betreft. ,,Niet alleen nemen we afscheid van de Nederlands-Antilliaanse gulden, maar ook van de Koninklijke Nederlandse Munt als onze leverancier van de circulatiemunten.”

Tussen de eilanden, destijds ‘Curaçao en Onderhorigheden’, en KNM (en diens rechtsvoorlopers) bestaat een band van in ieder geval 230 jaar; te beginnen in 1794 toen het Utrechtse Provinciale en stedelijke Munthuis in opdracht van de Geoctrooieerde West-Indische Compagnie (WIC) voor het eerst zilveren 3, 1 en ¼ guldens en 2 stuiverstukken sloeg voor de eilanden. Om deze munten te onderscheiden van de exemplaren die in Europa circuleerden, werden deze voorzien van een ‘W’.

F04 Vaarwel NAf 2De CBCS heeft 500 zilveren munten en 20.000 circulatiemunten laten slaan. De zilveren herdenkingsmunten komen binnenkort in de verkoop bij de kasafdelingen van de CBCS op Curaçao en Sint Maarten en kosten 110 gulden per stuk. De officiële verkoopdatum zal later worden bekendgemaakt. De circulatiemunten worden via de commerciële banken op Curaçao en Sint Maarten in omloop gebracht.

In opdracht van de CBCS wordt momenteel gewerkt aan een boek in het kader van het afscheid van de Nederlands-Antilliaanse gulden. Ook over de publicatiedatum van dit boek zal op een later tijdstip worden gecommuniceerd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.