NiNsee trok uitnodiging slavernijherdenking voor zijn veiligheid in

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) gaat maandag 1 juli niet naar nationale slavernijherdenking. ,,Ik had graag willen gaan”, zo verklaart hij bij de Nederlandse omroep NOS.

Bosma2Hij legt uit dat het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) de eerder uitgestuurde uitnodiging introk. ,,Ik was eerst uitgenodigd en nu niet meer”, zo legt Bosma uit. Excuses maken voor eerdere uitspraken was geen mogelijkheid, want zo verklaart hij: ,,Ik moet als voorzitter van de Tweede Kamer neutraal zijn. Ik ben vertegenwoordiger van de hele kamer. Dus ik kan ook over mijzelf geen uitspraken doen of excuses aanbieden.”
Overigens heeft hij overleg gehad met het NiNsee, wat ‘een nuttig gesprek was’. Vanwege de commotie en grimmigheid die er ontstond werd veiligheid ook een issue. Bosma: ,,Vanwege de veiligheid heeft NiNsee de uitnodiging ingetrokken. Maar als ik volgend jaar word uitgenodigd dan ga ik graag. Ik ben ook als privépersoon weleens bij de herdenking geweest. Het slavernijverleden is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis.” Er zullen wel andere Tweede Kamerleden naar de herdenking komen, evenals de minister-president.
De van Curaçao afkomstige Walter Palm schreef gisteren een opiniestuk in dagblad Trouw, onder de kop ‘Martin Bosma ga niet naar de Slavernijherdenking, u speelt met vuur’. Hij verwijst naar toenmalig minister Rita Verdonk die geen toespraak kon houden op 1 juli 2005 en zelfs belaagd werd in het Oosterpark van Amsterdam nadat zij confronterende uitspraken deed richting minderheden. Palm beschouwt het (eerdere) voornemen van Bosma om naar de herdenking te gaan als een provocatie, een uitdagen van de Afro-Caribische gemeenschap. ,,Bosma gaat naar de slavernijherdenking als voorzitter van de Tweede Kamer, maar zijn persoon kan niet los gezien worden van zijn partij en zijn uitspraken”, aldus Palm. Uit protest tegen de kritische houding van Bosma naar asielzoekers toe, keerden bij de nationale Dodenherdenking op de Dam sommige aanwezigen hem de rug toe.Bosma ,,Hij mag van geluk spreken als het protest daartoe beperkt blijft. De ervaring leert dat het bij dit uiterst gevoelige onderwerp totaal uit de hand kan lopen, zoals in 2005 met Rita Verdonk. Opgekropte eeuwenoude woede kan tot uitbarsting komen. De gevolgen van de aanwezigheid van Bosma bij de slavernijherdenking zijn niet te overzien. Het slavernijverleden is een open zenuw bij de Afro-Caribische gemeenschap. Wellicht slaat de vlam in de pan. Als Kamervoorzitter zou Bosma dat moeten vermijden, hij speelt met vuur”, zo eindigt Palm.

Foto boven: Het Nationaal Monument Slavernijverleden ligt in het Oosterpark. Het monument is een ontwerp van de Surinaamse beeldhouwer Erwin de Vries. 

Foto onder: Het protest in 2005 tegen Rita Verdonk.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.