In Curaçao 38 lokale fintech-instellingen actief

Van onze redactie
Willemstad/Philipsburg - Onderzoek door de Centrale Bank CBCS onthult een groeiend fintech-ecosysteem op Curaçao en Sint Maarten; met niet minder dan 38 lokale fintech-instellingen actief op Curaçao en vier op Sint Maarten.

CBCS,,Daarnaast zijn er 21 instellingen gevestigd in andere rechtsgebieden die grensoverschrijdende diensten in onze landen aanbieden”, aldus de Centrale Bank in verband met het marktanalyserapport ‘The Rise of Financial Technology in Curaçao and Sint Maarten’.
,,De financiële sector ondergaat een continue stroom van innovaties”, legt de CBCS uit. ,,Dit leidt tot nieuwe producten, diensten en bedrijfsmodellen en transformeert de marktstructuur snel.” De Centrale Bank van beide landen van de monetaire unie neemt ‘een groeiend aantal activiteiten waar binnen de financiële technologie (fintech) sector op Curaçao en Sint Maarten’.
,,Om een stabiel, veilig, gezond en efficiënt financieel systeem te bevorderen en ervoor te zorgen dat de innovatieve kansen die zich in de financiële sector voordoen leiden tot duurzame en inclusieve financiële diensten”, heeft de CBCS als eerste stap een marktanalyse over financiële innovatie op Curaçao en Sint Maarten gepubliceerd.

Toezicht cruciaal
Gezien haar verantwoordelijkheid voor het toezicht op de financiële sector, beschouwt de CBCS het monitoren van de evenwichtige en gecontroleerde ontwikkeling van innovaties in financiële producten, diensten en technologie-gebaseerde bedrijfsmodellen ‘als cruciaal voor haar mandaat’.
‘The Rise of Financial Technology in Curaçao and Sint Maarten’ biedt een gedetailleerd overzicht van alle bekende fintechactiviteiten binnen de monetaire unie. Het rapport analyseert ook de toepasselijkheid van bestaande wetten en regelgeving, de potentiële risico’s voor toezichtdoelstellingen en de kansen die fintech biedt.
In de afgelopen jaren is het aantal fintechbedrijven dus aanzienlijk gegroeid. Opmerkelijk is de steilere groei in de periode rond de covidpandemie, toen verschillende nieuwe fintechbedrijven werden opgericht om te voldoen aan de toenemende behoefte aan digitale financiële diensten in de economie, in lijn met de wereldwijde trend.

‘E-money’
De meeste activiteiten van fintechbedrijven in Curaçao en Sint Maarten zijn geconcentreerd in het betalingssegment. De fintechbedrijven bieden een verscheidenheid aan digitale betaal- en elektronische gelddiensten (‘e-money’) aan.
,,Een belangrijke eigenschap van de fintechsector op Curaçao is dat verschillende van de fintechbedrijven gebruikmaken van inhouse technologie”, stelt de studie. Dit is met name prominent bij grotere, meer internationaal opererende fintechbedrijven. ,,Deze fintechbedrijven bouwen voort op hooggekwalificeerd personeel, waarvan velen lokaal zijn. Deze eigenschap is met name aanwezig in de betaal- en crypto-activa-sectoren.” Andere fintechbedrijven maken voornamelijk gebruik van technologie onder licentie van buitenlandse partners.
Voor meer informatie en het volledige rapport zie ook onderstaande website.

https://www.centralbank.cw/functions/research

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.