Amigu di Tera: Wereldmilieudag in teken van droogte

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op de Wereldmilieudag gisteren is stilgestaan bij het ‘Ons Land, Onze Toekomst’. Milieuactivisten hebben wereldwijd aandacht gevraagd voor de gevolgen van wereldwijde droogte.

dammenDe Curaçaose milieuorganisatie Amigu di Tera stelt dat de focus ligt op het herstel van vervuilde gebieden, oplossingen voor gebieden die door klimaatverandering tot woestijn worden en waterbeheer. ,,We hebben verschillende natuurgebieden verloren waar illegaal enorme hoeveelheden afval zijn gedumpt. Dam Pretu, Choloma, Chinchó, Cocori, Ser’i Papaya, om er maar een paar te noemen. Tot nu toe zijn er geen effectieve stappen ondernomen tegen deze misstanden en er wordt zelfs gezocht naar manieren om de daders te accommoderen. Maar wat doen we met deze gebieden? Ze moeten worden hersteld. Het gebied van Dam Pretu bijvoorbeeld, was een gebied dat veel water vasthield, bedekt met hoge, schaduwrijke, groene en koele bomen. Nu is het een vuilstortplaats en stroomt het water ongecontroleerd weg, wat problemen veroorzaakt in een groot gebied”, aldus de organisatie.
Een van de gevolgen van klimaatverandering is dat de planeet warmer wordt. En gewaarschuwd wordt: ,,Wij voelen dit ook, en dagelijks lezen we in de pers over extreem hoge temperaturen op verschillende continenten, wat zelfs tot dodelijke slachtoffers leidt. Experts waarschuwen dat wereldwijd de droogteperiodes langer worden. Bomen en planten hebben moeite om zo’n lange periode zonder water te overleven en sterven uit. Na enkele jaren kan het gebied veranderen in een woestijn.
De regenseizoenen worden korter, maar de regenbuien worden heviger en brengen meer water dan normaal in korte tijd.” Oplossingen worden ook aangedragen, zo moet op alle mogelijke manieren het water opgevangen en afgevoerd worden om schade aan infrastructuur en woningen te voorkomen. Grote dammen en een systeem van vele kleine dammen kunnen helpen. Want dan stijgt het grondwaterpeil, waardoor bomen en planten meer kans hebben om te overleven. Mogelijk is er dan zelfs water beschikbaar voor irrigatie. Thuis kunnen we water opvangen in regentonnen of tanks om de planten in de tuin water te geven.
Wat ook nog aangevoerd wordt is dat met klimaatverandering het zeeniveau stijgt en zout water dieper het land indringt, waardoor grondwater brak wordt. ,,Hoe meer regenwater we opvangen en in de bodem laten doordringen, hoe beter we het zoute water buiten kunnen houden en hoe meer kans bomen en planten hebben om te overleven. Een dammensysteem is belangrijk, en ook elk huis of gebouw kan water besparen door zo min mogelijk te asfalteren en het water zoveel mogelijk in de bodem te laten dringen”, aldus voorzitter Yvette Raveneau van Amigu di Tera.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.