Geen reserves voor onderhoudsplan en medische infrastructuur

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De aandacht gaat vrijwel altijd uit naar CMC Exploitatie, maar óók CMC Vastgoed - de eigenaar van het ziekenhuisgebouw - kampt met aanzienlijke financiële problemen, die allemaal zijn terug te voeren op een te laag door de regering vastgesteld zorgbudget voor Exploitatie.

CMC2In het geval van Vastgoed komen vroeg of laat met name het onderhoud en de vervanging/vernieuwing van faciliteiten van het ‘nieuwe’ ziekenhuis in het gedrang. ,,Onze grootste uitdaging sinds de opening van het ziekenhuis in november 2019 is het innen van de volledige huur/leasevergoeding van 45,9 miljoen gulden per jaar van CMC Exploitatie om de MJOP-reserve (Meerjarenonderhoudsplan) te financieren.”
Zo leest het Antilliaans Dagblad in de jaarstukken van Vastgoed. Deze CMC-entiteit heeft een andere, eigen directie en (deels) aparte raad van commissarissen (RvC). Directeur-bestuurder is Dito Garmers, terwijl Coryse Barendregt de RvC-voorzitter is.
De leiding legt uit: ,,Hierdoor zijn we tot op heden niet in staat geweest om enige middelen opzij te zetten voor het MJOP, dat zo cruciaal is voor het onderhoud van de medische infrastructuur om de kwaliteit en de continuïteit van de diensten van CMC Exploitatie te waarborgen.”
De huidige precaire financiële situatie van Exploitatie en Vastgoed is volgens Garmers ‘zeer zorgwekkend en vormt een risico voor de kwaliteit en continuïteit van de gezondheidszorg op korte, middellange en lange termijn’.
,,De huidige situatie wordt veroorzaakt door een structureel lage vergoeding van de gezondheidszorgkosten die CMC Exploitatie maakt bij het verlenen van zorg aan personen die vallen onder de basisziektekostenverzekering, zoals gespecificeerd in de Landsverordening basisverzekering ziektekosten (bvz).”
Dat zegt dit keer niet Gilbert Martina (ceo van het ziekenhuis), maar feitelijk de ‘huisbaas’ van Martina, namelijk directeur Garmers van CMC Vastgoed. CMC Exploitatie is als gevolg hiervan niet in staat geweest om maandelijks het volledige huur/leasebedrag te betalen; een ‘zorgwekkende ontwikkeling’, aldus Vastgoed.
,,Als raad van bestuur (RvB) hebben wij deze zorg en dit risico onder de aandacht gebracht van alle betrokken belanghebbenden, en hebben we ook het initiatief genomen om verschillende voorstellen voor te bereiden die in 2022 en 2023 zijn gepresenteerd.”
Aldus het directieverslag bij de laatste jaarrekening, waarin er fijntjes aan wordt herinnerd dat het ‘de regering van Curaçao is die - direct of indirect - verantwoordelijk is voor de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de gezondheidszorg op Curaçao’.

Activa stijgen naar 512,3 miljoen...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.