Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Als het Curaçao Medical Center (CMC) binnen twee weken geen extra overheidsgeld krijgt, komt de electieve zorg zodanig in het gedrang dat deze moet worden stopgezet.

electieveDe ziekenhuisdirectie eist van de regering de betaling van 31 miljoen gulden én samenwerking in een goed uitgestippeld schuldsaneringsprogramma.
CMC-directeur Gilbert Martina heeft tijdens een persconferentie proberen duidelijk te maken dat het nationale ziekenhuis op het moment bloedt én snakt naar additionele fondsen. Dit kan gemakkelijk worden opgelost als kabinet-Pisas II overgaat tot betalingen waar het CMC eigenlijk recht op heeft.
Financieel directeur Karina Lombardi-de Freitas Brás onderschrijft de stelling van Martina. Verder zet ze uiteen dat in het verleden het CMC terug kon vallen op een kredietlijn bij de bank. Deze is echter uitgeput, waardoor het ziekenhuis afhankelijk is van de erkende en toegezegde overheidsgelden.
In dat verband hebben Lombardi-De Freitas Brás en Martina aangegeven dat het CMC intussen een kort geding heeft aangespannen tegen kabinet-Pisas II. Het Antilliaans Dagblad heeft hier gisteren al over bericht. De CMC-directie eist uitbetaling van 20,4 miljoen gulden, of een voorschot hiervan van 14 miljoen gulden voor lopende transitie-uitgaven. Ook wordt het gerecht in eerste aanleg (GEA) gevraagd de regering te bevelen 10,7 miljoen gulden te betalen voor de zorg aan ongedocumenteerden in de periode van 1 januari 2023 tot en met mei dit jaar.
Martina heeft verder verwezen naar onderzoeksrapporten van onder meer de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) en het Nederlandse adviesbureau KPMG die duidelijk aangeven dat de zorgbudgetten ontoereikend zijn. Deze rapporten zijn vorig jaar eind juli/begin augustus uitgebracht. Hij verwijst voorts naar de door accountantsbureau BDO geauditeerde CMC-jaarrekeningen van 2020, 2021 en 2022.
Tot slot refereert Martina naar het Hof van Justitie, dat vorig jaar oordeelde dat de regering een bedrag van 40 miljoen gulden schuldig is aan het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft een deel hiervan uitbetaald gekregen, maar de rest en nieuwe rekeningen nog niet.
Voor de directeur is de oplossing simpel: ,,Als de regering haar oude en nieuwe schuld betaalt, kan het CMC blijven voldoen aan de verplichtingen.” Hij is er trouwens van overtuigd dat het ziekenhuis met een schuldsanering de beste van het Caribische gebied kan worden. Zo komt er volgens hem een groot aantal buitenlandse patiënten naar het CMC voor behandelingen, wat goed is voor inkomsten van rond de 20 miljoen gulden. Het betreffen patiënten uit onder meer Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius, Saba, Nederland, Canada en de Verenigde Staten.
Martina benadrukt dat het CMC geen financieel gezonde start had en in de afgelopen vijf jaar geconfronteerd is met verschillende uitdagingen zoals de Covid-19-pandemie, materiaal- en personeelstekort en de invoering van de Landverordening normering topinkomens (LNT). Hij geeft aan dat inmiddels zeventien specialisten hun dienstverband met het ziekenhuis niet hebben verlengd ofwel hun baan hebben opgezegd. Verder worden de zorgbudgetten door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) nog steeds berekend via oude tarieven. Het CMC kampt vanwege de ontoereikende begrotingen jaarlijks met een tekort van tussen de 40 en 50 miljoen gulden, waardoor dit verlies tot en met mei is opgelopen tot ruim 200 miljoen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.