Ontwikkelaar Zakitó-gebied laat van zich horen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Royal Holding Company II bv - de projectontwikkelaar die bij de Zakitó-lagune bezig is met de bouw van woontorens, het verdiepen en verbreden van de ingang tot het binnenwater, en voornemens is om het binnenwater uit te baggeren en er een jachthaven te bouwen - is niet te spreken over de berichtgeving in de media over dit project.

suggestiesDe redactie van deze krant, maar ten minste ook een ander lokaal nieuwsmedium, ontving hierover een e-mail van Adam Kiolle, die als directeur van vastgoedbeleggingsmaatschappij GFMB Real Estate spreekt namens de ontwikkelaar.
De rode draad in het betoog van Kiolle is dat er in de recente berichtgeving over dit project, ten onrechte dingen zouden worden gesuggereerd en dat er onjuiste speculaties de wereld in zouden worden gestuurd, zonder Royal Holding Company II of GFMB Real Estate om een reactie te vragen.
Specifiek wordt in de e-mail gedoeld op een aantal zorgen - Kiolle spreekt van ‘beschuldigingen’ - die in de afgelopen weken en maanden zijn geuit door een groep omwonenden uit de omgeving van Zakitó en Piscadera. Het gaat dan om de angst dat mangrovegebied zou worden verwijderd, dat de publieke wandelroute Koredor op termijn zou verdwijnen, en dat de komst van een beweegbare brug bij de ingang naar de te bouwen haven zou zorgen voor lange en frequente wachttijden voor recreanten en andere gebruikers van de Koredor.
Hoewel de angsten van bewoners van het gebied nu in deze e-mail worden ontkracht (zie het kader bij dit artikel), is het volgens de redactie legitiem om de vraag te stellen hoe het mogelijk is dat deze angsten eigenlijk zijn ontstaan. Een van de verwijten van de actiegroep, die onder de naam ‘Save Zakitó’ tevens een petitie tegen de bouw(plannen) is gestart, is dat omwonenden vanaf het begin al onvoldoende bij de plannen betrokken zijn geweest. Met andere woorden: mogelijk had veel onrust voorkomen kunnen worden als buurtbewoners al in een vroeg stadium uitgebreid geïnformeerd zouden zijn.
De e-mail van Kiolle, namens de ontwikkelaar, stelt: ,,Wij hopen (en gaan ervan uit) dat het beginsel van hoor en wederhoor in het vervolg toegepast wordt, teneinde waarheidsgetrouwe berichtgeving te waarborgen en ter voorkomen van schijn van partijdigheid en het zaaien van onnodige angst en onrust.”
Echter, vorig jaar al heeft deze krant Arnold Rood, directeur van Royal Holding Company II, nadrukkelijk en schriftelijk om meer informatie over het project gevraagd. Zijn advocaat, Mayesi Hammoud van het kantoor Ox&Wolf, liet toen weten dat Rood ‘zelf wel contact zou opnemen’. Dat is vervolgens nooit gebeurd.
Opvallend in dit verband is dat een recent gerechtelijk vonnis in een zaak aangespannen door ProMo en Amigu di Tera veel méér informatie en details bevatte, dan ooit door de ontwikkelaar - gevraagd en ongevraagd - is verstrekt.
Kiolle van GFMB Real Estate, tot nu toe een onbekende voor de lokale media, belooft beterschap: ,,Bij toekomstige media-aanvragen sta ik u namens Royal Holding Company II bv en The View Marina bv graag te woord”.

Ontwikkelaar ontkracht zorgen
In zijn e-mail aan deze krant staat Kiolle inhoudelijk stil bij een aantal zorgen van bewoners die in recente publicaties te lezen waren. Deze worden stuk voor stuk door hem ontkracht.
Op de eerste plaats wordt ontkend dat de ontwikkelaar van plan zou zijn om de Koredor te doen verdwijnen, of om op enkele wijze de toegang tot dit gebied te beperken. ,,Wij zien de maatschappelijke waarde van deze zeer populaire wandelroute en het zou nooit in ons opkomen om deze aan te willen tasten”, zo zegt Kiolle. ,,Sterker nog: een deel van ons project zal ook voorzien in het neerzetten van banken en een overdekt uitzichtpunt voor wandelaars aan de Helmin Wiels Boulevard”, voegt hij hieraan toe.
Ook wordt tegengesproken dat het mangrovegebied zou worden vernietigd. Kiolle schrijft: ,,In zijn advies aan de minister met betrekking tot onze aanvraag voor de bouwvergunning voor het woonresort The View heeft Domeinbeheer overwogen (mede op basis van een advies van Ecovision d.d. 28 oktober 2020) dat de positionering van onze gebouwen en de wegen voldoende garantie geeft voor het kunnen handhaven van de mangroves.” Verder benadrukt hij dat er tot dusver geen mangroven plaats hebben hoeven maken voor de bouw, en dat als er bij de aanleg van de jachthaven wel ‘incidenteel’ enkele mangroven verwijderd moeten worden, er dan een herplantingsplicht geldt.
Ook de ‘speculaties over ‘lange en frequente’ wachttijden voor wandelaars’ door de plaatsing van een beweegbare brug, wordt door Kiolle naar het rijk der fabelen verwezen. ,,Ook deze zorg van de actievoerders wordt niet onderbouwd”, zo zegt hij. Ondanks dat nog niet bekend is hoeveel boten er dagelijks de Zakitó-lagune in en uit zullen varen, zegt de GMFB-directeur wel dat er rekening gehouden gaat worden met de gebruikers van de Koredor.
,,Zo overwegen wij bijvoorbeeld om de brug juist dicht te houden (of slechts beperkt te openen) voor het scheepsverkeer tijdens de drukke ‘wandel- en hardloopspits’ op de Koredor 's ochtends vroeg en aan het einde van de middag, zodat de gevreesde ‘frequente wachttijden’ voorkomen kunnen worden op het moment dat er veel mensen op de Koredor op pad zijn”, aldus Kiolle.
Tot slot verwacht hij dat als de brug opengaat, dit niet voor lange wachttijden zal zorgen. Volgens hem duurt het openen van de brug, het laten passeren van een boot, en de brug weer sluiten, in totaal slechts enkele minuten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.