Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ondanks dat er - voor wat betreft de aanleg van een luxe jachthaven in de Zakitó-lagune - niet is voldaan aan de twee hoofdcriteria die door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) worden gehanteerd, is er toch een ontheffing voor de Rifbeheersverordening Curaçao afgegeven.

ontheffing ZakitoDit blijkt uit het dossier van de vergunningsaanvraag, dat door het Antilliaans Dagblad is ingezien.
In het dossier wordt gesteld dat een ontheffing kan worden verleend indien ‘in geen van de onderzochte kwadranten een koraaldichtheid voorkomt van meer dan 5 procent’. En indien ‘in geen van de onderzochte kwadranten (kolonies van) kritisch bedreigde diersoorten voorkomen overeenkomstig de rode lijst (Red List) van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) groter dan 50 centimeter in doorsnede’.
Het lokale milieuadviesbureau EcoVision voerde in 2020 een koraalonderzoek uit in de monding van de Zakitó-lagune, waarin onder meer de twee hoofdcriteria van GMN werden getoetst. Over de koraaldichtheid van het onderzochte gebied luidde de conclusie dat die varieerde tussen de 0 en 30 procent, terwijl er in geen van de kwadranten de 5 procent mocht worden overschreden.
En wat betreft de kritisch bedreigde diersoorten, is er in het onderzoek te lezen dat er in het onderzoeksgebied verschillende kolonies - ook met een diameter van meer dan 50 centimeter - zijn aangetroffen van de beschermde soorten Montastraea annularis en (in mindere mate) Montastraea faveolata.
Opgemerkt moet worden dat de koraalbedekking vlak voor de kust het laagst is, maar dat die vanaf ongeveer 50 meter vanaf de kust snel toeneemt, tot waarden boven de kritische 5 procent.
In een reactie op deze onderzoeksresultaten laat Domeinbeheer - waar de vergunningsaanvraag ter inzage lag - desgevraagd aan deze krant weten dat GMN tot de conclusie is gekomen dat de koraalbedekking in het gebied waar de ontwikkeling (golfbreker) is geprojecteerd, minder dan 5 procent bedraagt. Dit kan goed kloppen, omdat de golfbreker, waaraan momenteel met graafmachines wordt gewerkt, relatief dicht bij de kust ligt.
,,Het betreft een relatief klein aantal koraalkolonies. Het onderzoek van GMN leidt tot de conclusie dat de koraalsoorten die beschermd worden door SPAW-protocol, zeer beperkt zijn ter plaatse van de golfbreker. Als gevolg daarvan zullen de effecten voor het mariene milieu en de natuur niet dermate significant zijn, dat dit in de weg zou kunnen staan van een vergunningverlening”, zo wordt gezegd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.