Bouwvergunning ontbreekt, maar grond wordt al bouwrijp gemaakt
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De heuvel Kabakuchi, gelegen nabij de rotonde aan het eind van de Caracasbaaiweg, aan de zijde van Jan Thiel, wordt steeds kaler.
Buurtbewoners klagen dat het plan ‘volledig tegen de regels van het EOP’ zou zijn en dat er, tevergeefs, al twee bezwaarschriften zijn ingediend. Zowel bij APC, minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Charles Cooper (MFK), als bij Dwigno Puriel, secretaris-generaal (SG) van het ministerie. Volgens de buurtbewoners is daar nimmer een reactie op gekomen.
Momenteel wordt deze plek bouwrijp gemaakt voor het laten verrijzen van een resort met de naam ‘Laman’. Opvallend aan deze werkzaamheden is dat ze worden uitgevoerd, terwijl er nog geen bouwvergunning is afgegeven. Hoewel dit niet illegaal is.
Het Antilliaans Dagblad publiceerde vorig jaar september als eerste over de grootschalige bouwplannen op deze locatie. Het resort moet gaan bestaan uit een complex van vijf bouwlagen met 38 appartementen, 20 villa’s die tegen de heuvel op gebouwd zijn en 6 zogeheten ‘floating houses’ die voor een deel op palen in het water staan. Naast luxueuze woningen, maken ook verschillende faciliteiten deel uit van het project. Zoals restaurants, een fitnessruimte, een rooftop bar en restaurant, en een jachthaven.
Puriel is rechtstreeks benaderd door een groep buurtbewoners, die uitzicht heeft op het betreffende perceel, dat eigendom is van het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC). Zijn reactie is dat er nog geen enkele vergunning is afgegeven, en dat er dus geen sprake kan zijn van constructiewerkzaamheden.
Wel is bekend dat VVRP vorig jaar een principeakkoord heeft gegeven, wat inhoudt dat zij niet afwijzend tegenover de plannen staan. De aanvraag voor de bouwvergunning zou op dat moment al in gang zijn geweest.
Vorig jaar benadrukte de ontwikkelaar dat het terrein weliswaar voor een goot deel wordt vrijgemaakt van begroeiing, maar dat sommige bijzondere bomen blijven staan, en dat sommige planten die worden weggehaald, mogelijk in een later stadium weer worden hergebruikt.