Van der Burg: Human trafficking gaat over het ontmenselijken van de mens

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De aanpak van mensenhandel en -smokkel was een van de centrale thema’s van het werkbezoek dat staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg vorige week aflegde op de ABC-eilanden.

Humantrafficking2Op Curaçao sprak hij onder meer met Justitieminister Shalten Hato (MFK) en was hij een van de sprekers tijdens de lancering van Path (Prevenshon di Abusu i Trafikashon di Hende), een nieuwe organisatie, ressorterend onder het ministerie van Justitie, dat de strijd aan moet gaan met mensenhandel en misbruik.
Nadat hij lovende woorden had gesproken over de organisatie van de lancering van Path, en over de mooie locatie - Landhuis Santa Barbara - en het verhaal dat kunstenares Bagira Tizraoui vertelde over het door haar ontworpen logo, vroeg Van der Burg zit hardop af: ,,Is dit nou een feestavond?”
Het dubbele gevoel hierover legde de staatssecretaris als volgt uit: ,,Deze locatie is een fantastische locatie, en was ooit het centrum van een plantage. Een plantage waar mensen tot product waren gemaakt. Waar mensen hun menselijkheid was ontnomen. Waar mensen hun waardigheid kwijt waren geraakt en waar het was omgezet in waarde, in geld, in eenheden die je kon verhandelen. De mens was weggehaald op deze plantage. En dat is eigenlijk precies waar we het vandaag ook met elkaar over hebben. Human trafficking, mensenhandel gaat, net als slavernij, over het ontmenselijken van de mens.”
Van der Burg noemde dit een van de ergste misdrijven die je kunt begaan, ‘omdat je de mens niet meer ziet als een mens, als een gelijkwaardige, als iemand zoals jij, maar je de menselijkheid ontneemt en het tot een product maakt waar je geld aan kunt verdienen’. Juist daarom vindt hij het belangrijk om tegen deze vorm van criminaliteit op te treden.
Ook benadrukte de bewindsman dat het probleem veel breder is dan datgene dat men er volgens hem meestal bij voor ogen heeft, ‘namelijk het smokkelen van mensen van de ene plek naar de andere plek’. ,,Nee, dit gaat over heel veel vormen van misdrijven. Net werd ook niet voor niets de kleur roze aangehaald, omdat 70 procent van de slachtoffers van mensenhandel vrouwen zijn die uitgebuit worden. Dat kan zijn in de seksindustrie, dat kan zijn in de maakindustrie. Het kan op diverse wijzen zijn”, aldus Van der Burg.
Hij vindt het belangrijk om hier gezamenlijk de schouders onder te zetten, ‘omdat mensenhandel een wereldwijd probleem is’. ,,Een probleem dat gaat van Amsterdam, Den Haag of Rotterdam, tot hier op Curaçao. Dat raakt aan mensen die nog niet eens zo heel lang geleden vanuit Afrika hiernaartoe gebracht werden of mensen die nu vanuit Midden- of Zuid-Amerika hiernaartoe komen met dezelfde reden, namelijk het verdienen aan mensen, het ontmenselijken van mensen.”
,,Met elkaar moeten wij die strijd aangaan”, zo besluit Van der Burg zijn toespraak. ,,En dan is het goed dat wij de krachten met elkaar verbinden, dan is het goed dat we hier samen staan, dan is het goed dat we dit inderdaad zien als een mooi moment, en misschien wel als een feestelijk moment. Omdat dit het begin van het einde is van mensenhandel.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.