Topambtenaar: We doen wat op dat moment van ons gevraagd wordt
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In het proces van locatiewijziging van het nieuwe ziekenhuis is het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) telkens afwachtend geweest.
,,We hebben altijd een afwachtende houding en doen alleen wat er op dat moment van ons verwacht wordt”, aldus Dwigno Puriel, secretaris-generaal (SG) in de periode dat het nieuwe ziekenhuis gebouwd ging worden, tijdens de laatste openbare ondervraging zaterdag van de parlementaire enquêtecommissie Hospital Nobo Otrobanda (HNO).
Hij legt uit dat het ministerie niet betrokken is geweest bij discussies over de terreinen, zoals bij Piscadera achter de University of Curaçao (UoC), het Amstelterrein of Otrobanda. Wel zijn voor alle drie de terreinen de mogelijkheden onderzocht door het ministerie en is nagegaan of bouw mogelijk was en waaraan voldaan moest worden. Maar met de keuze zelf of de discussie daaromheen heeft VVRP niets te maken gehad.
,,VVRP gaat over het evalueren van een ontwerp, of dat voldoet om een bouwvergunning af te kunnen geven. Om dat te kunnen doen wordt voorafgaand onderzocht of een terrein geschikt is.” Puriel beschrijft dat eerst Piscadera onderzocht is en dat daaruit gebleken is dat er een wetswijziging van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) nodig was om een gebied met een ‘agrarische bestemming’ om te zetten in ‘stedelijk woongebied’. ,,Daar zou heel veel tijd voor nodig zijn”, aldus de SG die stelt dat die tijd er niet was vanwege de urgentie voor een nieuw ziekenhuis. Dat later het Amstelterrein met een simpeler ‘vrijstelling van de minister’ wel omgezet kon worden van een ‘havengebonden industriegebied’ naar een ‘stedelijk woongebied’ had er volgens Puriel mee te maken dat dit een makkelijker omzetting was. ,,Op een industriegebied mag je al bouwen, je zit al in een andere omgeving van stedelijk woongebied, dus die stap is makkelijker te maken. Van agrarisch gebied naar stedelijk woongebied was voor VVRP een ‘bridge too far’”, zo legt hij uit.
De vrijstelling voor de bestemming op het Amstelterrein kwam in december 2012 van de toenmalige VVRP-minister Dominique Adriaens, die van 17 oktober tot 31 december 2012 minister was. Overigens weet Puriel niet waar het Amstelterrein ineens vandaan kwam. ,,Dat was plotseling een optie die wij moesten onderzoeken. We hadden vijf hectare greenfield nodig en daar voldeed het terrein aan. Aqualectra had de grond toegezegd gekregen maar wilde het in ruil voor een ander terrein wel teruggeven. Op 29 februari 2012 is door de regering het besluit genomen dat het ziekenhuis op het Amstelterrein zou komen. Daar had VVRP verder geen rol in, het was voor ons een gegeven. Onze taak was om te evalueren of de bestemming bruikbaar was. We begonnen te werken aan een Terms of Reference (ToR) voor HNO, een traject om bouwbedrijven te zoeken, er werd gewerkt aan een longlist, daarna een shortlist en aan de aanbestedingsprocedure. Op 13 december 2012 is in de ministerraad besloten een vrijstelling te geven voor een bestemmingswijziging. En op het moment dat voor Amstel gekozen was, sloot de deur voor Piscadera.”
‘Geen calculaties Amstel’...
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.