Personeelstekort plaatst werknemer voor onmogelijke keuze: leven of dood?

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het antwoord van de vakbond CBV op de ‘Stop de negatieve publiciteit’-oproepbrief van de ziekenhuisdirectie liet niet lang op zich wachten; binnen 24 uur lag er een schrijven van de bond aan Gezondheidsminister Javier Silvania (MFK), die zijn sympathie voor de CBV niet onder stoelen of banken steekt.

cmcdushiVolgens de Curaçaose Bond van werknemers in Verplegende en verzorgende instellingen is er wel degelijk veel mis binnen het CMC; vooral qua personeelstekort. Terwijl de CMC-directie aangeeft dat er een formatie is van 1.295 (fte’s) en er 72 nog in te vullen vacatures zijn, spreekt de vakbond over een welhaast onhoudbare toestand: ,,Op de afdeling Dl, C1, CCU en B2 is er een tekort aan personeel. Dit heeft tot gevolg dat het personeel dat zorg op deze afdelingen dient te geven oververmoeid raakt. Gelet op het specialisme van voormelde afdelingen is het zeer onverantwoordelijk voor de zorg van de patiënt. Een voorbeeld hiervan is het dienstrooster op afdeling D1 dat door CMC wordt aangehouden, waaruit kan worden afgeleid dat er slechts twee werknemers - één verpleegkundige (die net is geslaagd en geen ervaring heeft) en één ziekenverzorgende (zonder enige ervaring) - voor de zorg van zestien bedden worden ingezet.”
CBV verder: ,,Dit terwijl er een protocol voorhanden is dat de verpleegsters hun werk 1:4, 1:6 of 1:8 (één verpleegster voor vier, zes of acht patiënten) dienen uit te voeren. CMC handelt in strijd met dat protocol. De zaal op afdeling D1 (hart-afdeling) is voor de helft gesloten, daar er geen personeel voorhanden is. Als gevolg van het tekort van personeel op de afdeling CCU, worden er patiënten op de IC-afdeling geplaatst en wordt de IC-afdeling weer overbelast. Op de afdeling CCU is door CMC een beeper afgegeven aan het personeel. Als deze afgaat, dient de werknemer assistentie tot reanimatie te gaan geven, ergens binnen CMC, zulks terwijl zij/hij een patiënt op de CCU dient te monitoren. CMC zet de werknemer dan ook voor een onmogelijke keuze: leven of dood?”
Er zijn volgens de vakbond ook onvoldoende voedingsassistenten voorhanden. Daarom is het niet uitgesloten dat er fouten kunnen worden gemaakt bij het voorbereiden en uitdelen van het eten. ,,Immers één voedingsassistent op 28 personen om uit te zoeken wie wat kan/mag eten en drinken is geenszins verantwoord.”
Van de zijde van CMC is het naar de mening van CBC ‘laakbaar dat het zijn personeel onder deze omstandigheden zijn werk laat uitvoeren’. Het personeel heeft al meerdere malen bij het hoofd van de afdelingen en bij het bestuur van CMC aan de bel getrokken door te melden dat zij op deze manier hun werkzaamheden niet verantwoord kunnen uitvoeren.
,,Het handelen van CMC, te weten het niet voldoende aantrekken c.q. inzetten van personeel op deze cruciale afdelingen, leidt tot (langdurig) arbeidsongeschiktheid, waaronder ‘burn-out’ van personeel en/of dat het personeel geen vakantiedagen kan opnemen om zowel fysiek als mentaal te kunnen uitrusten.” Dit is in strijd met goed werkgeverschap, aldus CBV.
Op minister Silvania wordt ‘namens onze leden een dringend beroep gedaan’ om de klachten op korte termijn te doen onderzoeken en aan te pakken. ,,Immers het gaat om het welzijn van de bevolking van Curaçao en om degenen die daarvoor zijn geroepen om gedegen en op een verantwoorde wijze zorg te kunnen bieden.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.