CMC-directie houdt vakbond CBV en minister medeverantwoordelijk
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - CMC is in de afgelopen periode diverse malen - onterecht - negatief in de publiciteit gekomen; en uit de jongste brief van de directie aan minister Javier Silvania (MFK) kan worden opgemaakt dat CMC mede hem en de vakbond CBV hiervoor aankijkt.
Zo is ook in verband met de kwestie van de formatie en de ervaren werkdruk ‘door CBV niet of nauwelijks rechtstreeks met de raad van bestuur (RvB) gecommuniceerd’: ,,Alle berichtgeving vanuit CBV of de minister verliep in dit verband via sociale media (vooral Facebook, red.). Dit heeft een negatieve impact op het gevoel van vertrouwen dat de werknemer wil hebben, als het gaat om het borgen van zijn positie binnen de organisatie.”
Aldus de brief die de drie CMC-directieleden gisteren naar de bewindsman hebben gestuurd. De ziekenhuistop legt een flink deel van de verantwoordelijkheid van de onrust terug bij Silvania.
Per 31 december 2023 was de totale formatie van CMC 1.291 fte (fulltime equivalents) en de bezetting 1.219; oftewel 72 vacatures, wat neerkomt op circa vijf procent. ,,Voor CMC is het als gevolg van jarenlange ontoereikende bekostiging niet mogelijk om alle vacatures in te vullen in verband met het tekort aan liquiditeit om alle vaste kosten maandelijks te betalen. De totale personeelskosten voor CMC (zorg en ondersteunend) bedraagt per 31 december jongstleden 51 procent van alle kosten van de bedrijfsvoering.”
Vakbond CBV had in een brief van 29 februari opmerkingen gemaakt over de uitstroom- en ziekteverzuimcijfers van CMC; de RvB echter, vindt het van belang op te merken dat deze ‘in lijn zijn met vergelijkbare zorginstellingen/organisaties in andere landen binnen het Koninkrijk’.
De ervaren hoge werkdruk heeft diverse oorzaken, aldus de leiding, onder meer door de gecreëerde onrust en negatieve publiciteit: ,,De recente uitspraken van de vakbond over de hoge werkdruk en het zich zorgen maken over een te lage bezetting, heeft hier ook deels mee te maken; de angst om fouten te maken.” De RvB streeft intern naar een structuur van veiligheid.
,,De negatieve publiciteit brengt ook schade toe aan de ‘employer brand’ van CMC. Dit heeft een negatieve impact op de mate waarin CMC in staat zal zijn nieuwe medewerkers aan te trekken en te binden aan de organisatie.” De frequente negatieve publiciteit - inclusief de ‘suggestieve wijze waarop casussen en zorgpunten door de externe stakeholders van CMC in de publiciteit worden gebracht’ - hebben een negatieve invloed binnen CMC.
Bijvoorbeeld op medewerkers van de HR-afdeling, ‘waar met man en macht wordt gewerkt aan het werven en selecteren van professionals voor het ziekenhuis’; op afdelingshoofden en medewerkers, ‘die zich in kritiek over hun afdeling niet herkennen’; op medewerkers van afdelingen, ‘die de moed dreigen te verliezen en zich nog minder veilig voelen’; en op medewerkers ‘die door patiënten en familieleden worden bevraagd in hoeverre opname op hun afdeling gezien de omstandigheden wel veilig is’.
Gevolg negatieve publiciteit...
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.