Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) verricht de komende vier weken diepgaand onderzoek bij de Stichting Verpleeghuizen Curaçao, Betèsda. Dit voorstel komt van minister Sithree van Heydoorn (MFK) - die gevraagd was te bemiddelen - en is door de Raad van Toezicht (RvT) van de zorginstelling en het bestuur van zorgvakbond CBV gistermiddag geaccordeerd.
Een deel van het Betèsda-personeel heeft het werk gisterochtend neergelegd. Ze zijn het niet eens met de laatste ontwikkelingen op de werkvloer en met het financieel beleid van directeur Natasha Rog, die met dienstreis is in Nederland.
De minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) is door premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gevraagd tot een akkoord te komen tussen de RvT van Betèsda en het CBV-bestuur. Pisas en de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Javier Silvania (MFK) zijn namelijk net als Rog in het buitenland.
Na die oproep door de premier heeft Van Heydoorn zich terstond begeven naar Betèsda. Gedurende de hele dag konden de partijen elkaar niet vinden. Zo heeft de vakbond het vertrek van Rog geëist, terwijl de RvT dreigde met het aanspannen van een kort geding.
Van Heydoorn heeft als bemiddelaar beide partijen kunnen overtuigen af te zien van hun plannen en voorgesteld om Soab een onderzoek te laten verrichten bij Betèsda. De RvT en CBV-bestuur zijn hiermee akkoord gegaan. Gedurende de komende vier weken zal dit orgaan een tevredenheidsonderzoek onder het personeel verrichten en ook de financiële cijfers van de zorginstelling onder de loep nemen.
,,Gedurende die vier weken mag de Betèsda-directeur zich niet bemoeien met de onderzoeken. Ze mag wel gewoon werken, maar zich niet bezighouden met financiële aangelegenheden en met het personeel”, heeft Van Heydoorn desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad meegedeeld.
In eerste instantie stelde de OWCS-minister voor om de Soab volgende week een ‘quick scan’ te laten verrichten bij Betèsda. Maar CBV-voorzitter Annaliza Mathilda voelde daar niets voor: ,,Geen haastwerk, maar een gedegen onderzoek. Alles dient grondig te worden onderzocht én de gevoelens van het personeel ook nagegaan.”
Onder het toeziend oog van Van Heydoorn heeft de RvT en het CBV-bestuur het akkoord getekend. Op verzoek van Mathilda heeft de minister dit document ook voorzien van zijn handtekening. ,,Het is een goed voorstel”, heeft de CBV-voorzitter nog tegen hem gezegd.
Een saillant detail is dat de hele dag Silvania via de telefoon in contact heeft gestaan met CBV. Hij heeft zijn volledige steun betuigd aan de actievoerende werknemers, omdat deze ‘niet voor hun zelf actie voeren, maar voor betere zorg van de bewoners in Betèsda’.
In het eerste gesprek tussen het CBV-bestuur en de RvT, heeft Silvania via de telefoon de raadsleden Shirley Martis-Treurniet, Javier Samsom en Eduard Eleonora verzocht hun verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen dat de rust wederkeert op de werkvloer. Na intern overleg is de raad teruggekeerd met het voorstel om de Landsbemiddelaar te benaderen, waarop CBV volhardde in haar eis dat de Betèsda-directeur naar huis moet worden gestuurd. Mathilda refereert aan een eerder onderhoud met Rog, waarin zij de vakbond meedeelde dat haar contract over zes maanden afloopt.
Toen de partijen lijnrecht tegenover elkaar zijn blijven staan, hebben de in het buitenland vertoevende Pisas en Silvania met elkaar overlegd en besloten om de hulp van Van Heydoorn in te roepen. Na zijn succesvolle bemiddeling heeft Mathilda de actievoerende werknemers opgedragen het werk te hervatten.