RdK: Wet luchtkwaliteit overtuigt niet (3)

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De concept-Landsverordening luchtkwaliteitseisen overtuigt verschillende organisaties die door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) om een standpunt gevraagd is niet.

IslaEnerzijds wordt toegejuicht dat verzocht is een mening te geven, maar dat neemt niet weg dat de meeste gevraagde organisaties - Amigu di Tera/Defensa Ambiental (AdT/DA), Fundashon Birgen de Rosario, stichting Clean Air Everywhere, Curaçao Ports Authority (CPA), Refineria di Kòrsou (RdK) en Schoon Milieu op Curaçao (Smoc) - kritisch zijn. En dat geldt ook voor RdK, in wiens belang de wet voornamelijk geschreven is.
RdK vindt in tegenstelling tot wat tot nu toe de andere partijen hebben aangevoerd (zie deel 1 en 2 in voorgaande edities van deze krant) dat de luchtkwaliteitswet te streng is. De eigenaar van de raffinaderij pleit dan ook voor een gefaseerde invoering. ,,Zonder een overgangsperiode, eventueel door toepassing van interim-grenswaarden, zal de raffinaderij niet meer kunnen opstarten”, aldus de eigenaar. En na een lange verhandeling wordt geconcludeerd: ,,Ongewijzigde invoering van het ontwerp (van de Landsverordening, red.) tot wetgeving, zal betekenen dat RdK niet tot heropstart van de raffinaderij zal kunnen overgaan.”
RdK is van mening dat aan het bedrijf een redelijke kans moet worden geboden om de raffinaderij (en de energiecentrale) te kunnen opstarten en dat de beoogde wetswijziging het niet geheel onmogelijk moet maken om weer te kunnen opstarten. ,,Dat is thans wel het geval. Het ontwerp zoals dit nu voorligt voorziet niet in een redelijke verhouding tussen de eisen van het algemeen belang en de bescherming van de fundamentele rechten van RdK, zijnde de eigenaar van de oliefaciliteiten. Integendeel, het ontwerp legt een individuele en buitensporige last op RdK.”
Vanuit de eigenaar van de raffinaderij wordt uitgelegd dat er simulaties zijn uitgevoerd voor drie operationele scenario’s. Uiteindelijk concludeert RdK: ,,Om aan de voorgestelde SO2-grenswaarden te kunnen voldoen, zal de raffinaderij niet economisch rendabel kunnen opereren. Dit zal slechts mogelijk zijn indien er geïnvesteerd wordt in nieuwe installaties, die helpen de uitstoot te verlagen. De implementatietijd voor deze investeringen wordt echter geschat op vier tot vijf jaar.”

‘Norm direct halen is onmogelijk’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.