Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De CBCS-top - dat wil zeggen: de raad van bestuur (RvB) bestaande uit 3 directieleden en 15 leden van het managementteam - verdient bij elkaar ruim 5,6 miljoen gulden per jaar.
Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde jaarrekening 2022 van de CBCS.
Onder het kopje ‘Governance’ wordt uitgelegd dat Curaçao en Sint Maarten in 2022 een Landsverordening normering topinkomens (LNT) hebben ingevoerd. Op grond hiervan moeten aan de overheid gelieerde entiteiten de bezoldiging van hun topfunctionarissen openbaar maken. De CBCS heeft het totale bezoldigingsbedrag voor zijn RvB en managementteam opgenomen in het jaarverslag.
De RvB en het managementteam (volgens de jaarrekening bij elkaar 18 personen) hadden aan renumeratie plus aan belastingbare vergoedingen bijna 5,2 miljoen (5.157.293 om precies te zijn). Dat is inclusief vakantiegeld, prestatiebonus en andere secundaire arbeidsvoorwaarden.
Daar komt bijna een half miljoen (495.316) bij aan toekomstige uitkeringen. Te denken valt aan pensioenkosten. Bij elkaar 5.652.609 gulden.
De raad van commissarissen (RvC), bestaande uit 6 personen, kreeg in 2022 een bedrag van 213.714 gulden aan vergoedingen. Dat gebeurt door een vast maandelijks bedrag.
De CBCS heeft de ministers van Financiën van beide landen aangeschreven. Hoewel de Centrale Bank-top stelt ‘niet tegen een dergelijke standaardisatie’ te zijn, zou in het kader van de LNT ‘een speciale procedure moeten worden gevolgd voor een dergelijke standaardisatie wat de CBCS betreft’.
,,De standaardisatie van topinkomens houdt geen rekening met de gezagsstructuur van de CBCS zoals vastgelegd in het Bankstatuut”, leest het Antilliaans Dagblad in de jaarrekening. ,,Er is een speciale procedure nodig omdat de CBCS een gemeenschappelijke Centrale Bank voor de Landen Curaçao en Sint Maarten is.”
De noodzakelijk openbaar te maken bezoldigingsinformatie en de mogelijkheid tot vrijstelling hiervan, aldus de CBCS, zal worden bepaald bij ministeriële besluiten. Die zijn echter nog niet gepubliceerd.
Het organogram op de website vermeldt drie RvB-leden: Richard Doornbosch (president), José Jardim (financieel-economisch directeur) en Leila Matroos-Lasten (directeur secretaris).
Direct daaronder bevinden zich de zogeheten ‘general counsel & deputy director’; respectievelijk Theo Caris en Arnoud Vossen. Volgens het organogram zoals op de CBCS-website gepubliceerd bestaat het managementteam uit 12 personen. Dat zijn er bij elkaar 17. De ‘organizational chart’ noemt verder 4 sectormanagers plus nog eens 12 afdelingshoofden.
Alles bij elkaar bedragen de personeelskosten van de Centrale Bank 42,7 miljoen in 2022, een forse toename vergeleken met nog 38,8 miljoen een jaar eerder. De CBCS had op dat moment 201 personen in dienst.