‘Door aandeelhouder/ministerraad hard tegengewerkt’ inzake ex-ceo Jonis

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Drie van de vier commissarissen van Aqualectra zijn per 1 januari 2024 opgestapt. Terwijl het nutsbedrijf voor ‘gigantische uitdagingen’ staat, treden zij af omdat zij niet de steun krijgen van de aandeelhouder (lees: de ministerraad met MFK- en PNP-bewindslieden). In de huidige werkomgeving ‘kunnen en willen wij niet langer functioneren’, leest het Antilliaans Dagblad. Met name in het afgelopen jaar 2023 is volgens de inmiddels ex-commissarissen ‘pijnlijk duidelijk geworden’ dat de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) ‘niet bereid of zelfs maar voornemens is’ ook maar iets te veranderen aan wat wordt omschreven als een ‘ongezonde situatie’.

AQJonisHet betreft de leden Karel van Haren (commercieel expert en tevens voorzitter), Austin Martina (water-expert) en Patrick Aberson (financieel expert). De pas recentelijk, in september vorig jaar, aangestelde commissaris Kenrick Martis blijft als enige aan. Maar hij heeft nauwelijks meegemaakt wat de overige drie wel hebben ondervonden.
,,De raad van commissarissen (RvC) voelt zich geheel niet gesteund door u, als vertegenwoordiger van de aandeelhouder, en heeft het gebrek aan samenwerking, als niet-productief ervaren.” Met het definitief worden van het forensisch rapport van Forensic Caribbean blijkt volgens hen duidelijk dat alle door de RvC aangedragen punten ter onderbouwing van de schorsing destijds van voormalig ceo Darick Jonis - ‘inzake het door hem gevoerde wanbeleid’ - bevestigd worden.
Naar nu pas naar buiten komt, waren er twee hoofdredenen voor Jonis’ schorsing. Ten eerste ‘het bekend worden van het doelbewust achterhouden van informatie - en daarmee het misleiden van de RvC, medebestuursleden en de raadsman van IUH (Integrated Utility Holding, waar Aqualectra onder valt, red.) - inzake een door drie onderaannemers ingediende miljoenenclaim’.
En, op de tweede plaats, ‘het - ondanks hetgeen is opgenomen in de Opdracht van Overeenkomst (OvO) én duidelijke instructies - zonder toestemming - op dienstreis c.q. vakantie gaan en tevens - ondanks dringend advies - niet terugkeren naar Curaçao om sturing te geven aan de organisatie die gedurende de black-out van 8 juni 2023 noodzakelijk was’.
Aqualectra staat volgens de drie afgetreden RvC-leden de komende jaren voor bijzonder grote uitdagingen zoals de waarborging van de zekerheid van elektriciteitslevering, het waarborgen van de stabiliteit van het elektriciteitsnet als gevolg van de wijzigingen in de productiemix en het op niveau brengen van de corebusiness en het wegwerken van achterstanden in de beschikbare expertise en het grootonderhoud.
Hiervoor is een investeringsbegroting 2024-2029 opgesteld van 750 miljoen gulden. ,,Een zeer groot bedrag, waarvoor de financiering in 2024 geregeld dient te worden.” Om bovengenoemde uitdagingen tot een goed einde te brengen ‘is het van belang dat de neuzen van alle geledingen van de organisatie - managementteam, raad van bestuur (RvB), RvC en aandeelhouder - dezelfde kant op staan’.
,,Terugkijkend op de jaren dat deze RvC in zijn huidige samenstelling zich naar eer en geweten van zijn toezichthoudende taken heeft gekweten, stellen wij vast dat dit helaas geen eenvoudige taak is geweest. Met name het afgelopen jaar 2023 voelde alsof wij als RvC openlijk en hard werden tegengewerkt door de AvA. De voorbeelden zijn legio met als sluitstuk de gebeurtenissen rondom de ceo van IUH, de heer Jonis, die ondanks diens - bewezen - onbehoorlijk bestuur en wanbeleid, door de AvA de hand boven het hoofd werd en wordt gehouden.”
De RvC heeft in bovengenoemd proces meerdere gesprekken gevoerd met minister Ruisandro Cijntje (PNP), als vertegenwoordiger van de aandeelhouder. ,,De overdaad aan bewijs en adviezen van de RvC om in te grijpen ten spijt, heeft u nóóit ook maar één enkele inhoudelijke reactie gegeven op de reeks onaanvaardbare handelingen van de ceo. De RvC werd steevast geschoffeerd in plaats van gehoord en gesteund.”

‘Theatraal opstappen van ceo’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.