Nieuw te ontwikkelen strand wordt onderdeel van TUI Blue

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het witte koraalstrand aan de zuidoostkant van de Santa Marthabaai wordt met ruim 500 meter uitgebreid en in zee wordt deze locatie voorzien van een aantal golfbrekers, zowel onder als boven water. In totaal - inclusief het al bestaande strand - wordt het strand dan ongeveer 800 meter lang. Tenminste, als de daartoe ingediende vergunningaanvraag wordt goedgekeurd.

StaMartha2De plannen zijn om het strand in oostelijke richting uit te breiden, door de zeebodem van het relatief ondiepe water op die locatie met zand op te hogen. Op die manier ontstaat er weer een strand, zoals dat er vroeger ook was. Dit strand - dat in totaal ongeveer vier keer zo lang moet worden als Cas Abao - wordt vervolgens onderdeel van het nieuw te bouwen hotel TUI Blue, en zal volgens de documentatie in de vergunningaanvraag - die door het Antilliaans Dagblad is ingezien - ook toegankelijk worden voor niet-hotelgasten.
De vergunningaanvraag, krachtens artikel 20 en 23 van de Landsverordening maritiem verkeer, is gedaan door International Hospitality Developing Group (IHDG) Holding, met als directeur Robbin Vogels, die onder meer ook mededirecteur is van Avila Beach Hotel. De bezwaartermijn - waarbinnen belanghebbenden de aanvraag kunnen inzien en hun zienswijze kenbaar kunnen maken - is aangevangen op 6 december en eindigt op 17 januari aanstaande.StaMartha1
Het dossier rondom de vergunningaanvraag geeft niet alleen een goed beeld van de omvang van het project, maar ook van de onafhankelijke studies die de aanvrager vooraf heeft laten verrichten door deskundigen.
Een daarvan is het lokale bureau EcoVision, dat onderzoek heeft verricht naar de aanwezigheid van koralen binnen de locatie van het project. Verder heeft het Canadese ingenieursbureau CBCL onder meer onderzoek gedaan naar het golfklimaat, het Belgische ingenieursbureau IMDC naar het ontwerp van het strand en het lokale bureau Landmark Geodetic naar de bathymetrie. Dat laatste houdt in het in beeld brengen van de topografische hoogte van de zeebodem.
CBCL heeft een conceptontwerp opgeleverd, wat op basis van de feedback van EcoVision heeft geresulteerd in een aangepast ontwerp met een stuk kleiner strand. Uiteindelijk zal het strand op basis van het rapport van IMDC zo’n 500 meter uitgebreid worden vanaf het huidige strand.
Vorig jaar juni heeft EcoVision een onderzoek opgeleverd naar de koraaldichtheid op de betreffende zeelocatie. Zij benoemden onder meer het gevaar van het verspreiden van sediment tijdens de aanleg van de golfbrekers. Als dit vervolgens neerslaat op de daar aanwezige bedreigde en beschermde koralen, dan zou dit negatieve effecten kunnen hebben. In dat kader wordt geadviseerd om bepaalde verplaatsbare koralen voor aanvang van de bouw naar een andere locatie te verplaatsen. En om het niet verplaatsbare koraal te beschermen, adviseert IMDC om gebruik te maken van speciale ‘onderwatergordijnen’ die opstuivend sediment tegenhouden.
Overigens levert het bouwen van nieuwe golfbrekers niet alleen risico’s op, maar ook kansen. Zo is in het EcoVision-rapport onder meer te lezen: ,,Acropora palmata en andere organismen groeien op de rotsen van de bestaande breakwater (golfbreker, red.). De nieuwe breakwaters zouden de mogelijkheid kunnen bieden voor koralen om zich te vestigen en bescherming te bieden voor andere organismen zoals ongewervelde zeedieren en vissen.”
De ontwikkelaars zeggen de afgelopen jaren in samenwerking met Reef Renewal Curaçao al vele duizenden koralen gekweekt te hebben, met als doel om deze in het betreffende gebied te plaatsen en zo additioneel zeeleven aan te trekken. Volgens Vogels is er erg veel tijd en energie gestoken in extensief onderzoek naar het duurzaam ontwikkelen van het strand, waarbij het behoud van het koraal de hoogste prioriteit heeft.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.